`Lakse houding' wekt ergernis in Salt Lake

Binnen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is lichte beroering ontstaan over de minimale inbreng van de Nederlandse delegatie, afgelopen nacht bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City. Anton Geesink had gisteren naar eigen zeggen ongeveer een halve dag nodig om zijn collega-bestuurders tekst en uitleg te verschaffen.

Hij nam het daarbij op voor de atleten. ,,Bij de overdracht van de olympische ploeg aan de chef de mission (Leo Visser, red.) hadden duidelijke afspraken moeten worden gemaakt. Ik ben ervan overtuigd dat deze jongens en meisjes dan best bereid waren geweest om mee te lopen.''

Eerder op de dag hekelde IOC-voorzitter Jacques Rogge de onverschillige houding van de Nederlandse ploeg. ,,Onbegrijpelijk dat dit gebeurt'', zei de Belg.

Voorzitter Wiltfried Idema van de Nederlandse bobsleebond riep NOC*NSF in een open brief op maatregelen te treffen naar aanleiding van het `affront tegenover de olympische gastheren'. `Het zou goed zijn als het team de mission de atleten wijst op hun houding en gedrag volgens de geldende algemeen maatschappelijke waarden en normen.'