Kleine bedrijven aan top

De misère op de aandelenmarkten laat zijn sporen na in de rendementen van de grote beleggingsfondsen. De gemiddelde opbrengst van een wereldwijd opererende goed gespreide aandelenbelegger is gedaald tot 4,5 procent. Wie zijn vermogen in deze periode op zijn spaarrekening liet staan kan met gemak een lange neus maken naar de professionele vermogensbeheerders van Robeco, Aegon of ING. Of de fondsbeheerders het nu beter dan de MSCI-Worldindex deden of niet.

Dat er geen markt meer zou zijn voor kleine beursgenoteerde ondernemingen wordt gelogenstraft door de cijfers. Kleine Europese ondernemingen stonden de afgelopen drie jaar borg voor meer koersrendement dan grote Europese concerns en dan de wereldwijde aandelenmarkt. Opvallend is dat nagenoeg alle Nederlandse fondsbeheerders in 2001 het op dit terrein aanmerkelijk slechter deden dan hun index.

Dit is de laatste keer dat het maandelijkse beleggingsfondsenoverzicht in deze krant geleverd wordt door Nyfer, het economisch onderzoeksinstituut van Nijenrode. Nyfer werkt sinds kort samen met Tijd Beursmedia dat voortaan de overzichten maakt.