Kid Rock

Na zijn debuutalbum Devil Without A Cause (1998) kwam de Amerikaanse branierocker R.J. Richie alias Kid Rock vooral in het nieuws als de nieuwe vlam van Baywatch-ster Pamela Anderson. De titel van zijn tweede cd Cocky speelt handig in op de meest gestelde interviewvraag (antwoord: `Pammy heeft niets te klagen').

Met zijn Twisted Brown Trucker Band mengt Kid Rock vuige southern rock met old school-hiphop à la Run DMC, een onwaarschijnlijke mix van redneck- en gettomuziek. `My nigger', noemt rapper Snoop Dogg zijn lelieblanke vriend zelfs in het nummer WCSR, waarin ze tegen elkaar opbieden met puberale schuttingtaal. De overgang van rock naar rap verloopt lang niet altijd soepel en valt foeilelijk uit de lucht in de rockballade Lonely road of faith, een van Kid Rocks weinige pogingen om een niet-kinderachtige toon aan te slaan. Zelfs als hij de blues zingt, of country in het duet Picture met Sheryl Crow, moet hij opsnijden over alle cocaïne, whisky en pussy die hij als `Pimp of the Nation' tot zich neemt.

Kid Rock: Cocky (Atlantic 7567 83482)

    • Jan Vollaard