Katja Schuurman in de politiek

Voormalig soapster Katja Schuurman, net klaar met filmen, vertelt Michiel van Nieuwstadt over haar politieke ambities.

Waar zijn de schoenen van Katja? Op de set van de speelfilm De Oesters van Nam Kee krijgt medehoofdrolspeler Katja Schuurman ze nagedragen, maar daar houdt de voorkeursbehandeling dan ook op. ,,Het sterrendom past niet bij de Nederlandse klompen'', zegt Schuurman (26). ,,Op filmpremières bijvoorbeeld durft niemand in Nederland zich echt uit te dossen. We leggen de rode loper uit over de trambaan. Een beetje knullig. Als een ster in Amerika zijn dag niet heeft dan komt hij op de set een hele dag de trailer niet uit. Als je zoiets in Nederland flikt word je nooit meer voor een film gevraagd.''

Voormalig soapster Schuurman acteert, presenteert en zingt, al staat dat laatste ,,op een laag pitje''. Debatteren in het parlement, is een van de weinige publieke bezigheden die ze niet ambieert, vertelt ze. En dat is vreemd, want ze is betrokken bij de plannen voor de mogelijke oprichting van een politieke partij, Lijst 0. ,,Ik weet zelf ook nog niet waar het op uitdraait'', zegt Schuurman. ,,Ik ga natuurlijk niet in de Tweede Kamer zitten.''

Het enige programmapunt van Lijst 0 is voorlopig `zorgen dat ze de jongeren in Den Haag eindelijk eens serieus gaan nemen'. Hoe serieus de partijpolitieke plannen zijn is de vraag. In elk geval heeft jongerenomroep BNN zich verzekerd van publiciteit voor het politieke tv-programma Lijst 0 waarin Schuurman en mede-presentatrice Bridget Maasland vanaf begin maart onderzoek doen naar de belangstelling in Nederland voor een jongerenpartij.

Op de twaalfde verdieping van een flat in hartje Amstelveen draaide Schuurman vorige week haar laatste opnamen voor De Oesters van Nam Kee, naar het gelijknamige boek van Kees van Beijnum. Ze speelt Thera, een epileptische nachtclubdanseres die wordt aanbeden door de wat crimineel aangelegde oud-gymnasiast Berry (Egbert-Jan Weeber).

Met een film als De Oesters hopen Nederlandse producenten dit jaar het commerciële succes te continueren van kaskrakers als Costa!, Minoes en De Ontdekking van de Hemel. De inhoud van het boek was nog maar nauwelijks bekend of producenten hingen al aan de lijn bij auteur Van Beijnum voor een bod op de rechten. ,,Zo zie je dat de Nederlandse film zit te springen om een eigentijdse en pakkende lovestory'', zegt Van Beijnum, behalve romancier ook scriptschrijver. ,,Er zijn veel scripts in Nederland, maar een romanschrijver werkt een jaar of langer aan zijn verhaal en de personages. Dat levert dankbaar en rijk materiaal op waaruit je wel twintig verschillende films kunt maken.'' De Oesters van Nam Kee komt uit in september, nog geen twee jaar na publicatie van het gelijknamige boek.

Volgens Van Beijnum stelt de vertolking van hoofdpersonages hoge eisen aan de acteurs. Schuurman, bekritiseerd om haar acteerprestaties in Costa!, wil laten zien dat ze het serieuze werk aankan: ,,In deze film kan ik voor het eerst laten zien wat ik kan'', zegt ze. ,,Het is leuk dat Costa! een succes is geworden, maar het was natuurlijk niet een rol waar je veel in kunt leggen. Ik ben perfectionistisch. Een control freak. Daarom denk ik altijd veel na over scènes. Maar ik heb ook moeten leren die intensieve voorbereidingen tijdens het spelen los te laten en te vertrouwen op wat er gebeurt tussen Egbert en mij.''

Nadat Katja's schoenen zijn gevonden, eet de crew van De Oesters gezamenlijk lasagne in een grote bus, die bovendien dient als gezamenlijke kleedkamer. Schuurman: ,,Er heerst hier een stemming van `we doen het met zijn allen'. Dat is leuk. Maar het is toch jammer dat het filmsterrendom in Nederland weinig ontwikkeld is. Voor Edward Norton of Nicholas Cage ga ik naar de film. Zoiets zou in Nederland ook moeten kunnen.''

    • Michiel van Nieuwstadt