Hollands Dagboek: Wilma Nanninga

Hoogtijdagen voor Wilma Nanninga, hoofdredacteur van het weekblad Privé. Het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima levert haar blad een ongekende winst op. Nanninga (43) is getrouwd met Alexander en samen hebben ze een dochter van zes, Aurore. `Privé is een factor waar de RVD rekening mee houdt. Goede plekken!'

Woensdag 30 januari

Beetje wankel op de benen. Ik was gisteravond in de Staatsloterijshow captain van de Oranjekenners en dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Niet gewonnen, wel gelachen. Dochtertje Aurore (6) is dolblij met de meegekregen barbiepoppen van Máxima en Willem-Alexander. Haast, haast, man Alexander gaat mee om Aurore naar school te brengen. Het is zo druk dat we elkaar anders alleen in bed zien. Edwin Evers van Radio 538 belt op de mobiele telefoon. Terwijl ik de auto door het verkeer loods, gaat het weer over Máxima. Krijgt Privé tips binnen op initiatief van het Koninklijk Huis? Zoiets heb ik gisteren op RTL Z gezegd. Tja, dat vermoeden hebben we weleens.

Toch toevallig dat we steeds worden getipt over waar het koppel op vakantie is net als de politiek het moeilijk heeft met de vader van Máxima. De liefste troetelkiekjes schoten onze fotografen Mario Nap en Reni van Maren in Lech en in Norwich bijvoorbeeld. En ze werden ongemoeid gelaten. Mij maakt het niet uit. Een verliefd aanstaand koningspaar is altijd mooi voor een cover. Tot uw dienst majesteit.

Rest van de dag vergaderen. Over de techniek, de organisatie en de deadlines van twee gigaproducties. Een huwelijksnummer dat op maandag moet verschijnen en een trouwalbum dat donderdag in de winkel ligt. Draaiboek doorgenomen, iedereen gerustgesteld. Zelf toch weer onrustig naar huis en vroeg naar bed. Was het maar 2 februari.

Donderdag

Wakker om half zeven. Ik schiet in de sportkleren. Op naar snowworld. Personal trainer Maarten Schaapherder is onverbiddelijk. We gaan hardlopen, elke minuut een tandje harder. Dat is goed voor de aanmaak van endorfine en adrenaline. Als ik kreun, heeft hij genade. Maar dan wil ik weer door. Denkend aan mijn nieuwe avondjurk zonder mouwen.

Op de redactie gaat het gerucht dat prinses Juliana zou zijn overleden. Er zijn een paar tips binnengekomen. Het bloed trekt uit mijn gezicht; dan gaat HET HUWELIJK niet door en missen we met zijn allen een paar miljoen aan inkomsten. Royalty-expert Yvonne Hoebe raadpleegt een vaste bron. Na een paar uur komt het verlossende antwoord. Onze vroegere koningin heeft dinsdag een herseninfarct gehad, maar het gaat haar goed. Ze heeft champagne en gebak besteld voor bij de televisie zaterdagmorgen. Wij vragen ons af of dat laatste wel waar is. Zo topfit is ze toch niet meer?

De eerste leuke foto's stromen binnen van de aankomst van gasten bij het Amstelhotel. En Yvonne heeft broertje Martin en zus Ines van Máxima gesproken. Klasse. Om 20.00 uur naar huis. Alex heeft lekker gekookt, zowaar een ontspannen avond.

Vrijdag

Vanaf 08.00 op de redactie. Niet omdat er iets te doen is, maar omdat ik hier tenminste het gevoel heb dat ik niets mis. Alle fotografen en journalisten zijn op pad en maken alles mee wat er vandaag mee te maken is. Van het `buitenlands' koninklijk bezoek aan diamanthuis Asscher tot aan het concert vanavond de Arena. Bijpraten met de `glamourpoesjes' van de redactie, Josephine Majoor en Patricia Wesseling. Zij moeten morgennacht de pakkende teksten voor het donderdag te verschijnen trouwalbum maken. Zij gaan al vroeg weg. Wij zien ze morgenavond weer.

Couturier Paul Schulten zit samen met Barbara te kijken naar de foto's van de avondjaponnen op het galadiner van Beatrix. Het commentaar op de koninklijke jurken is klip en klaar. De Zweedse prinsessen Madeleine en Victoria zien er lekker jong uit. Prinses Caroline arriveert als een vod. De `Wat Dragen Zij' is klaar. Morgen nog 32 pagina's van de gewone Privé en vijftig voor het trouwalbum. En daar moet dan HET HUWELIJK op.

Secretaresse Marcella van der Meer versiert de redactie met oranje tulpen en balonnen. Morgen zal er ook oranje taart zijn. Ik voel me een beetje nutteloos. Morgen ben ik nuttig. Nu moet HET eerst gebeuren. Om 16.00 uur naar huis. Naar de schoenmaker en de stomerij en de bedden verschonen. Kijken op de televisie naar het Arena-feest en dan echt aftellen.

Zaterdag

Om half zes weg. Het is DE DAG van HET HUWELIJK en ik wil beginnen. Neefje Frank van 12 staat met gewassen haartjes voor de deur, videocamera in de aanslag. Hij wil ook journalist of cameraman worden en mag een deel van de dag mee. Ik hoor het mezelf zeggen: als mensen tegen je snauwen Frank, dan hoort dat erbij. Het is druk, we hebben om de paar uur een deadline, dan zijn journalisten niet op hun aardigst. Het TELEGRAAF-gebouw ligt er kalm bij, binnen brandt alleen het licht op de zesde verdieping. Daar zit Privé. Eindredacteuren Mattieu van Winsem en Petra Noordijk stoeien al met de teksten van vannacht. Een emotioneel verhaal over het Arenafeest – een golf van liefde spoelt vanaf de tribunes HUN kant op, Máxima en Alex. Mooie zin! Het gaat tenslotte om de emoties vandaag. Er ligt een dubbele pagina over het optreden van het Concertgebouworkest. De foto's daarbij zijn supersaai, maar de vormgever kan toveren. Kort contact met de mensen op straat. Yvonne bijvoorbeeld, die het huwelijk in de Beurs van Berlage en de kerk mag meemaken. Vergeet zelf niet te genieten, Wilma, zegt ze. Een huwelijk van een kroonprins maak je één keer in je carrière mee. Ik ga het proberen.

De fotografen hebben hun posities ingenomen. Fotograaf Mario Nap is geaccrediteerd voor het podium van de balkonscène en het binnen- en buitengaan van de kerk. Privé is een factor waar de RVD rekening mee houdt. Goede plekken! Het komt omdat wij ALTIJD nieuws brengen over Oranje, goed of slecht, we zijn er immer mee bezig. Aandacht is goed voor de monarchie.

En dan is daar dat ONVERGETELIJKE moment. Máxima en Alex schrijden het paleis uit. Alle mensen op de redactie staan voor de twee televisies. Kippenvel. Ik voel het, dit wordt geweldig. We genieten enkele seconden. En het barst los. Fotoredactrice Madelon van den Heuvel schiet naar de telefoon. De eerste staatsiefoto komt binnen via Beneluxpress. We gooien de pagina's van het Concertgebouw weg en zetten dat portret daar. De foto's ook van eigen mensen Roy, Reni, Albert en Mario volgen elkaar in mitrailleurtempo op. Selecteren vormt nu het probleem.

Voor de televisie schrijft de hoogzwangere Petra Boots gevoelig proza. Af en toe hangt ze aan de telefoon met Yvonne die ter plaatse is. Tranen van ontroering, Droom van een Jurk, Een gezegende verbintenis, de koppen van de eerste drie dubbele pagina's zijn er binnen no time. André en Madelon kiezen de fraaiste kieken en denken onderwijl al aan het 100 pagina's dikke trouwalbum dat we als huzarenstukje vannacht en morgen in elkaar gaan zetten. Dat boekwerk moet donderdag de winkel in. Het is rond 15.00 uur. De mensen die op straat waren, zitten binnen. Meekijken op het beeldscherm naar de ontroerendste digitale kieken en luisteren naar de verslaggevers die hardop hun teksten inhameren is leuk. Wat een koningin krijgen wij. Máxima, Koningin van de Emoties.

Om 19.00 uur eten we Indisch buffet met de collega's van De Telegraaf die aan hun zondagseditie beginnen. De glamourpoesjes komen binnen: Barbara Plugge, Josephine Majoor, Patricia Wesseling en Patricia Savoulidis. Zij moeten vannacht puntgave teksten en koppen maken voor het trouwalbum. Daar moeten foto's bij. Madelon komt het stoom intussen uit de oren. Samen met André en adjunct-hoofdredacteur Brigitte Midavaine het trouwalbum ingedeeld per dubbele pagina foto's. Beeldredacteur Jaap Burgerhart haalt bij de krant materiaal op van de video. We hebben de tangospeler nodig, en gek genoeg is er geen fotograaf die hem gekiekt heeft. Dan maar tv-materiaal. Secretaresse Marcella zorgt voor een kar vol eten en drinken. De nacht wordt lang. Uiteindelijk zijn de vormgevers en Madelon om half drie klaar. De glamourpoesjes zien hun bed niet voor 04.00 uur. Brigitte en ik taaien rond middernacht af. Wij moeten morgenochtend om 6.00 uur weer fris zijn.

Zondag

Als een blok geslapen in het Amsterdamse Renaissance hotel. Om 07.00 uur naar de redactie. Daar zijn eindredacteuren Mattieu en Petra vanochtend om 05.00 uur weer begonnen. En ook de vormgevers zijn na nauwelijks twee uur slaap weer paraat. Zij lachen nog. Het saamhorigheidsgevoel is maximaal. Nog even doorhalen. Elk uur moeten er tien pagina's naar de drukker. Madelon wil het huwelijk bewegend zien. De video wordt teruggespoeld. Ze huilt als de tango wordt gespeeld. Net als Máxima.

Behalve teksten lezen en pagina's goedkeuren is er voor mij niet veel te doen. Ik denk dus vast na over het nummer na de glossy. We moeten verder met de minnares van Harry Mens, de affaire Koeman en de huwelijksreis. Speurneus Edwin Bredius en fotograaf Reni zitten intussen in Lech, waar we denken dat het paar zich dinsdag zal vervoegen.

Om de katterigheid van het weekend te bestrijden is er om 13.00 uur een lunch voor iedereen. Een cateraar serveert, het complete team inclusief de teruggekeerde glamourpoesjes stort zich op de zalm en ander lekkers.

De vormgeefjongens gunnen zich geen tijd. Zij willen kijken hoe het met hun kindje – het trouwalbum – gaat bij de drukker. Als ik het huwelijksnummer even later in handen heb, slaat vreugde en vermoeidheid toe. Wat hebben wij gewerkt, wat wil ik graag naar bed.

Thuis om twee uur 's middags ingestopt door lieve Aurore – ga maar goed uitrusten mama, straks doen we memory. Daarna een gezellige avond voor de tv.

Maandag

Dagje thuis. Aan de telefoon met Oostenrijk, waar inmiddels de hele pers is neergestreken. Ik haal het bed af en breng twee paar laarsjes naar de schoenmaker. Even afkicken. Privé ligt in de winkel. Hoera.

's Middags om drie uur naar Snowworld om te sporten en in de sauna te zitten. Het lijf wil verwend worden.

Vanavond naar de première van de musical Marlène Dietrich.

Dinsdag

Aurore naar school gebracht en daar Privé uitgedeeld. Alle kinderen zijn in de ban van het Máxima-sprookje. Aansluitend koffie met iedereen op de redactie. We zien er allemaal een beetje afgeleefd uit. Moe maar gelukkig. En nu verder. Verslaggever Edwin Bredius en fotograaf Reni van Maren bellen uit Lech, het koninklijke paar is wel in de sneeuw, maar niet in Lech. Ze zitten in Sankt Moritz in het huis van Heineken. `Ja jongen, ga daar maar naar toe.' De droomplaatjes van de huwelijksreis moeten volgen op de droomplaatjes van het huwelijk. Want ook dat verkoopt – mensen willen de emotie vasthouden.

We krijgen een doosje van drukker NDB uit Zoeterwoude en bladeren ademloos het trouwalbum door. WAU... DIT IS ECHT GOED! Trots in de lift naar de tiende — waar de holding zit. Vergadering bij holding-directeur Fred Arp binnengestormd. Moet kunnen. Hij is blij, neemt een aantal exemplaren mee naar de directielunch.

Daarna een interview met Jasperina de Jong die op toneel verandert in Marlène Dietrich. Ik verheug me op een gesprek met een coryfee die zelf zo anders is dan Marlène. Marlène verslond mannen, Jasperina had één grote liefde, Marlène was geobsedeerd door haar uiterlijk, Jasperina wordt stijlvol ouder.

Thuis lekker op de sofa met Vanity Fair en de Franse Elle. Vroeg naar bed.

Woensdag 6 februari

Half zes op. Om zeven uur sporten met personal coach Maarten. Hij wil een conditietest doen. Ik fiets en loop hard. Maarten meet bloeddruk, hartslag en vetplooien. Goed nieuws voor thuis: de bloeddruk van een jonge godin (80-120) en hartslag in ruste weer naar beneden (69!). Ik ga nog lang mee zo.

Om negen uur fluitend naar de redactie. Brainstorm over de internet-site van Privé. 's Middags schrijf ik het Jasperina-verhaal. Lekker om te doen. Ik verheug me stiekem op het overnemen van de pagina van Henk van der Meijden vanaf 1 april. Dan mag ik elke dag tikken.

    • Wilma Nanninga