Gouden Kooi 1

Draaien we de zaken in het hoofdartikel `Gouden Kooi' niet een beetje om? Eist het volk wel dat er `geleverd' wordt? Mijns inziens wordt het volk op bijzonder intense wijze emotioneel bespeeld. De tranen, de kus zijn de hoogtepunten van elke soap. Hadden ze niet intiem `thuis' in Huis ten Bosch of op Soestdijk in het huwelijk kunnen treden, met een staatsiefoto als sluitstuk? Ja, maar de consequentie daarvan? Gebrek aan aandacht, cq. populariteit!

Wie kiest ervoor om zijn meest persoonlijke leven zo openlijk te grabbel te gooien? Dat is geen offer, dat is een emotionele manipulatie die een duidelijk doel moet dienen. Alles wat de Oranjes doen heeft uiteindelijk zijn nut. Beatrix zelf spreekt haar angst, om macht te verliezen, openlijk uit. Het doel is onmiskenbaar aan de macht willen blijven. De macht die zo klein heet te zijn maar die, desalniettemin, al die gigantische offers toch duidelijk waard schijnt te zijn. Want de kus was zo overduidelijk georganiseerd, niet op het stadhuis wat `normaal' zou zijn, niet in de kerk, wat `spontaan' zou zijn. Nee, als hoogtepunt kundig opgebouwd, door een uitstekende regisseur, voor alle lieden die buiten stonden te wachten.

Na de emotionele chantage van afgelopen zaterdag komt daar nu nog deze omkering bij: wij doen het niet voor onszelf maar voor jullie, wij dienen niet het eigenbelang maar het nationaal belang.

Is er dan geen wakker mens meer in Nederland? Zijn we allemaal ziende blind van onze eigen tranen voor de buis in slaap gesukkeld?

Laat het toch voor eens en altijd duidelijk zijn, wij wensen geen offer van de Oranjes. Het is het volk dat zijn rationele, intellectuele aanzien opoffert voor wat kussen en een traan.

Dat een volwassen moderne Argentijnse vrouw kiest voor zo'n huwelijk mag geen onmenselijk offer heten, want dat betekent dat ze niet goed snik zou zijn. Ieder mens wil erop vooruitgaan in het leven! Onmenselijk uit de mond van de prins klinkt toch bepaald bleu en belachelijk. De gouden kooi zou eerder afschilderd moeten worden als een ivoren toren waar men weinig levenservaring en de bijbehorende relativeringsvermogens blijkt te bezitten.

De media gebruiken de Oranjes niet, de Oranjes gebruiken de media, laten we daar dan op zijn minst eerlijk over zijn. Of nog beter: sluit de boel en laten we een respectabele intelligente moderne republiek worden vertegenwoordigd door iemand van ons.

    • Mevr. B. Pisters