Glamour en verval van de tv-dominee

Het leven van Tammy Faye (59), in de jaren zestig tot tachtig de first lady van de Amerikaanse religieuze televisie, wordt gekenmerkt door hoge pieken en diepe dalen. Samen met haar man, de tv-dominee Jim Bakker, bouwde ze een machtig imperium op. Ze waren onder meer de grondleggers van de eerste evangelische talkshow en een gigantisch pretpark dat het christelijke Disneyland werd genoemd. Het echtpaar moet een fortuin hebben verdiend.

Maar toen ging alles mis: Bakker kreeg een liefdesverhouding met de wulpse Jessica Hahn en later raakte hij betrokken bij fraude. Bakker zou 4,7 miljoen dollar aan giften voor zijn kerk in eigen zak hebben gestoken en kreeg een gevangenisstraf van achttien jaar. Echtgenote Faye verdedigde Bakker vurig – ze vergaf hem in het openbaar zijn ontrouw en tijdens zijn proces hield ze voortdurend huilend vol dat hij onschuldig was.

De Amerikanen Fenton Baily en Randy Barbato maakten in 2000 een documentaire over Faye en Bakker, waarin Faye centraal staat. De ogen van Tammy Faye is een film met veel glamour and glitter en ook veel tranen. Niets is Faye bespaard gebleven: overspel, fraude, bankroet, verslaving, gevangenis en ziekte. In de uitzendig zegt de oude zanger Pat Boone niemand te kennen die zo is belogen en bedrogen en zich toch staande heeft gehouden. Hij vergelijkt haar met Hillary Clinton.

In het persbericht schrijft de NPS dat Faye ,,een bijzondere christelijke vrouw'' is. Ze trouwde in 1961 met Bakker, beiden zijn overtuigde christenen, ze krijgen een poppenshow op de televisie en ze zijn onvermoeibaar in hun zendingsdrift. In haar talkshow op het netwerk PTL (Praise the Lord) zorgt Faye begin jaren tachtig voor een doorbraak door een homoseksuele aids-patiënt te ontvangen.

In De ogen van Tammy Faye komen oud-collega's, haar zoon en dochter, haar nieuwe echtgenoot (Roe Messner, hij komt ook nog in de cel terecht) aan het woord en in beeld. Faye zelf is het meeste te zien. Zingend, lachend, huilend. En vooral pratend. Als het allemaal waar is wat ze zegt, is het knap dat ze op de been is gebleven.

Dokwerk: De ogen van Tammy Faye, NPS, Ned.3, 20.52-22.00u.

    • Guido de Vries