Geen steun VN voor tribunaal in Cambodja

De Verenigde Naties hebben gisteren verdere medewerking aan het opzetten van een internationaal tribunaal in Cambodja, voor de berechting van de wandaden tijdens het bewind van de Rode Khmer, opgezegd.

Volgens het hoofd van de juridische afdeling van de VN, Hans Corell, zijn de ,,onafhankelijkheid, objectiviteit en onpartijdigheid die een VN-gerechtshof moet hebben, niet gegarandeerd''.

Corell onderhandelt al anderhalf jaar met de Cambodjaanse regering over wetgeving en werkwijze van het tribunaal, dat de leiders van de Rode Khmer moet berechten. Zij worden verdacht van genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van 1,7 miljoen Cambodjanen in de periode tussen 1975 (het door de Rode Khmer uitgeroepen jaar Nul) en 1979. De meesten werden geëxecuteerd, anderen kwamen om door de zware ontberingen onder het communistische bewind.

Volgens de VN zijn de onderhandelingen in een impasse terechtgekomen en heeft Corell daarom besloten ze niet langer voort te zetten. De Cambodjaanse premier Hun Sen, aanvankelijk een sterk voorstander van een onafhankelijk tribunaal, probeert sinds hij weer aan de macht is het internationale karakter van het tribunaal te reduceren. In augustus vorig jaar formuleerde Cambodja een definitief voorstel voor het tribunaal, dat voornamelijk zou moeten bestaan uit Cambodjaanse rechters. Ook in de leiding zouden drie Cambodjaanse rechters en slechts twee buitenlanders zitting hebben. Bovendien zouden de rechters moeten werken op basis van de Cambodjaanse wetgeving. Critici vreesden dat daardoor veel van de verantwoordelijken er zonder straf van af zouden komen. Cambodjaanse rechters staan volgens hen niet bekend om hun onafhankelijkheid.

De Verenigde Naties wezen het Cambodjaanse voorstel af en trachtten via onderhandelingen wijzigingen aan te brengen. In december van het afgelopen jaar drong Hun Sen, zelf tussen 1975 en 1977 in de leiding van de Rode Khmer, aan om een besluit van de VN. Hij zei toen dat het tribunaal hoe dan ook doorgang zou vinden, desnoods zonder internationale steun.