En BontBitch 020202 is...

Niet de voorkeur voor paars maar voor bont bij de gasten van het koninklijk huwelijk zorgde voor beroering, constateert Paul Steenhuis.

De Bont voor Dieren laat het er niet bij zitten: ze zijn op hun website de BontBitch 020202 verkiezing begonnen. Want ondanks de oproep van koningin Beatrix om geen bont te dragen bij het huwelijk van Máxima en Willem-Alexander, was vooral het aantal bontmutsen hoog onder de huwelijksgasten, aldus de Bont.

Op de site kun je stemmen op acht `domme bontjes' zoals de organisaties mensen die bont dragen noemt. Op nummer een stond eind deze week de Belgische prinses Mathilde, die een zwarte bontmuts droeg – `en dat terwijl de temperatuur op 2 februari in Amsterdam rond de 15 graden schommelde'. Mathilde is voorlopig de BontBitch 020202. Op twee staat koningin Margaretha van Denemarken, die na `het' huwelijk, waar ze vossenbont droeg, halsoverkop naar Frankrijk ging waar haar man, prins Hendrik naartoe gevlucht was, omdat hij het koningschap zat is. Een goede derde is de Nederlandse prinses Margriet die een rode bontmuts droeg, volgens de Bont. Opmerkelijk is dat de rijkelijk met bont behangen jonge vrouw van prins Aga Khan, Gabriele zu Leiningen (`schaamteloos vertoon van gebrek aan respect voor dieren'), op een magere zesde plaats eindigt bij de verkiezing. Maar misschien zijn de anti-bontstemmers ondanks alles toch ietwat van haar gecharmeerd.

Opvallend bij het koninklijk huwelijk was ook, zeker met het zicht op de komende Tweede-Kamerverkiezingen, dat paars zo'n overheersende kleur was. Veel huwelijksgasten hadden paarse kledingstukken: koningin Beatrix was paars inclusief haar hoed. Is paars de modekleur in betere kringen, of was het een subtiel politiek signaal? Dat minister Jorritsma in stemmig paars gekleed zou gaan, viel te verwachten. Maar wat te denken van prinses Christina? Of van de Belgische vorstin, die wat wit door haar paars gemengd had en lila aantrad.

BontBitch verkiezing:

www.bontvoordieren.nl

    • Paul Steenhuis