DE WEEK

Bent u wel gelukkig?

Voor het eerst is in Nederland meer gescheiden dan getrouwd – in februari vorig jaar. Ook voor het eerst zijn er in een heel jaar nog nooit zo veel echtscheidingen geweest. Komt door de economie. Als die slecht draait, geeft dat de twijfelaars het laatste duwtje, zegt het CBS. Dus mocht u nog zitten broeden op een smoes.

Dat februari zelfs even een historisch keerpunt liet zien, komt door de kou. U gaat dan liever wintersporten dan dat u trouwt, zegt het CBS. Dus konden die maand de toch al vele scheidingen makkelijk de huwelijken overtreffen. Dat moet dit jaar haast wel een slag anders liggen.

`Genoeg is genoeg.'

Op 9 juli volgend jaar treedt Duisenberg af als president van de Europese Centrale Bank. Om `puur persoonlijke redenen'. Hij wordt die dag 68. Sinds zijn aantreden op 1 juni 1998 heeft hij steeds gezegd zijn achtjarige termijn niet uit te dienen en zelf te besluiten wanneer hij ermee zou stoppen. Dus niet de Franse president. Sterker: doordat Duisenberg niet op 1 juni van dit jaar weggaat, zoals Chirac beweerde dat was afgesproken, is Frankrijk straks een jaar lang niet vertegenwoordigd in de directie van de ECB. De wraak wordt koud opgediend.

Een andere Franse eis, die wel ingewilligd werd, breekt Europa nu op. Niet de onafhankelijke ECB, maar de ministers van financiën hebben het laatste woord over de vraag of een euroland de begrotingsregels overtreedt. Duitsland dreigt dat te doen, de Europese Commissie wil Duitsland een reprimande geven. Dat verzet zich en zoekt steun bij andere eurolanden, bij de Britten notabene, die niet eens lid van de eurozone zijn maar wel mee mogen stemmen. Europa à la Marianne: koehandel.

De Commissie wil Portugal, met een aanzienlijk lager procentueel tekort dan Duitsland (al stijgt het sneller), ook berispen. Daarmee in de hoek gezet te worden moet beledigend voor een grootmacht zijn. Hoogst beledigend, zei Stoiber tegen Schröder.

Allied Irish Banks, de grootste bank van Ierland, is wegens fraude bij zijn dochter Allfirst in Baltimore voor 750 miljoen dollar opgelicht. Onbegrijpelijk met al dat strenge toezicht tegenwoordig, zei Nick Leeson, die zelf als fraudeur in 1995 Barings naar de kelder hielp. Hij moet zijn oren niet geloofd hebben toen hij hoorde dat er op die dochter helemaal geen toezicht was.

HBG, dat pas nog door de rechter wanbeleid jegens zijn aandeelhouders werd verweten toen het een fusie aanging met de baggerpoot van Ballast Nedam, wordt nu zelf overgenomen. Door het Spaanse bouwbedrijf Dragados, dat tot de top-3 van Europa wil behoren. De aandeelhouders van Dragados (wat baggeraar betekent) vinden de in hun ogen hoge overnameprijs ook wanbeleid.

Philips boekte het zwaarste verlies uit zijn hele geschiedenis. Dit jaar verwacht het weer winst te maken. Detail dat de keer ten goede onderstreept: net als Siemens maakte Philips in het vierde kwartaal weer winst op zijn mobieltjes.

Om Amerika te verdedigen en zijn vijanden te verslaan, voert president Bush het begrotingstekort op. Defensie krijgt er 9 procent bij, de rest 2 procent, de belastingen moeten verder omlaag. Wie moet het tekort aanzuiveren? De particuliere sector staat bij het buitenland al dik in het krijt, vooral bij Europa. En dat kreeg te horen dat het maar een `militaire pygmee' is. Dat zal zo blijven als Europa ook nog het Amerikaanse overheidstekort moet financieren. Wel een machtig wapen.

Amerika is niet alleen royaal voor zijn veiligheid, ook humaan voor de slachtoffers van 11 september. Vergelijk dat met de Nederlandse benepenheid jegens de slachtoffers van Enschede. (`Wij laten u niet in de kou staan'). Die mogen al blij zijn als ze eentiende van de Amerikaanse hulp krijgen. Anders is het hek van de dam, zei een commissie. Inkomen speelt bij de financiële tegemoetkoming geen rol. Zou onrechtvaardig zijn jegens de armen onder de slachtoffers. Stel je voor dat je die inderdaad meer zou geven.

Parkheuvel in Rotterdam heeft als eerste Nederlandse eethuis een derde Michelin-ster gekregen. De keuken is er gespeend van aanstellerij, koken geen kunst, maar ambacht. Helder is de naam, Cees Helder (54), uitbater en chefkok, nuchter, bescheiden, met beide benen op de grond. Hoe Rotterdams. Gelukkig, die stad.

    • Paul Friese