Opinie

    • Youp van ’t Hek

De Kus

Of ik een zwak voor de waterverfbomgooier heb? Ja! De goede man heeft vanaf vijf uur 's ochtends op het Koningsplein gestaan. Het onschuldige zakje verf brandde al die tijd in de zak van zijn jack. Op een gegeven moment kwam de gouden koets. Nu of nooit, dacht hij. Het werd nu. Twee minuten later lag hij geboeid met een knie in zijn nek in een arrestantenbus en had een lakei met zijn witte handschoen het raampje alweer schoongeveegd.

Die man is trouwens ook mijn held. Zo onverstoorbaar als hij het wegveegde. Dat was echt fantastisch. Het poppenkastpaar zwaaide ondertussen rustig door naar al die schatten uit Ommen, Zutphen, Koedijk en Wanneperveen, die zich nog veel eerder dan de waterverfbomgooier langs de koetsroute hadden genesteld. Het was een mooie witte kledder bovenop de koets. Een prachtsmetje. Het had ook van een duif met buikgriep kunnen komen. Een gereïncarneerde Balthasar Gerardts, die zijn steentje bijdroeg aan de feestelijkheden.

Wat zal er met de waterverfbomgooier gebeuren? Celstraf? Ik denk dat we gaan schikken. Ik zou de man graag willen verdedigen. Hij moet gewoon een geloof verzinnen en vertellen dat het bij de rituelen hoort. Sommigen gooien rijst naar het bruidspaar, anderen suiker en weer anderen laten witte duiven los. En binnen zijn kerk is het gewoonte om een onschuldig zakje waterverf op de trouwauto te gooien. Witte verf is het symbool van een nieuw begin. ,,Het was blijdschap edelachtbare, pure blijdschap voor het mooie, jonge, onschuldige koppel.''

Máxima stal de show. Ik moest de video terugspoelen om te zien met wie ze ook alweer trouwde. Zelden een man gezien die ondanks zijn uniform vol onderscheidingen, zo werd overschaduwd door zijn vrouw. Na afloop hoorde je ook niemand over hem. Iedereen had het over haar, haar lach, haar traan, haar tango, haar alles.

Het is alweer een week geleden en ik ben blij dat het achter de rug is. Ik werd gek van de helikopters boven mijn huis. Het leek wel oorlog. Volgens Het Parool waren er maar liefst achttienduizend mensen gescreend. Toch was er nog één tussendoor geglipt. Ik zag de van voorkennis verdachte Cor B. de kerk uitkomen. Wat deed hij daar nou? Wat is zijn band met de familie? Tipt hij de Oranjes zo af en toe? Dat hij Huis ten Bosch belt en met verdraaide stem tegen Trix zegt: ,,Nu Endemolletjes kopen en je hebt het niet van mij!'' Dan heeft hij zijn werk niet goed gedaan, want ik heb begrepen dat de familie het huwelijk maar gedeeltelijk zelf kon betalen. Wij Amsterdammers, van wie een heel groot deel onder de absolute armoedegrens leeft, mochten een kleine acht miljoen aan de poppenkast bijdragen. Het was wel een leuke dag topamusement en als je het omrekent valt het best mee. Was heel blij dat ik gisteren in de krant las dat Cor B. van zijn oude werkgever nog een bonus van 563.000 euro kreeg. Als hij slim is, koopt hij er geen flippen voor. Hoewel? Misschien heeft hij voorkennis en gaat dat aandeel na een paar massaontslagen fantastisch. Je duwt een kleine dertigduizend man onder de armoedegrens en daarna ga je zelf cashen!

Moet zo lachen dat heel Nederland opeens betoverd is door de virtuoze Carel Kraayenhof en zijn prachtig gespeelde tango Adiós Nonino. Carel speelt al jaren de sterren van de hemel, heeft met zijn Sexteto Canyengue de mooiste cd's gemaakt en nu opeens wordt hij omarmd door de bourgeoisie. De cd's zijn niet aan te slepen en zijn zalen puilen uit. Terecht. Als iemand het verdient is het Carel. Maar het had al veel en veel eerder gemoeten.

Vanmiddag staat het halve Gooi, Wassenaar en de grachtengordel ongetwijfeld in de rij bij de winkel waar de jurkjes van Valentino worden verkocht. Al die dames staan elkaar af te keffen dat zij al jaren in Valentino feesten. Lief hè.

Bij het Algemeen Dagblad kan je de balkonkusfoto op posterformaat bestellen. Ik wil er wel een, maar van mijn vrouw mag het niet. Waarom niet? Hij kust met zijn pet op en dat vindt mijn vrouw lomp!

    • Youp van ’t Hek