CDA streeft VVD voorbij in peiling

Als er nu Kamerverkiezingen zouden zijn, zou de VVD met 28 zetels de derde partij worden, onder de PvdA (39) en het CDA (29). Dat concludeert onderzoeksbureau Interview/NSS op basis van een opiniepeiling die gisteren in het tv-programma Nova is gepubliceerd. De VVD is nu de tweede partij met 38 zetels, waarvan er dus tien verloren zouden gaan. De PvdA haalt volgens het onderzoek thans zes zetels minder dan in de Kamer, het CDA blijft gelijk met 29. De nieuwe partij Leefbaar Nederland blijft volgens de peiling stijgen en zou thans 22 zetels behalen.

GroenLinks zou tien zetels behalen (één minder), D66 zes (een verlies van acht), de SP zes (een winst van één), de ChristenUnie zeven (een winst van twee), en de SGP drie (net als nu). Afgaande op het onderzoek van Interview/NSS zou van de mogelijke coalities van drie partijen alleen een brede centrumcoalitie van PvdA, CDA en VVD over een comfortabele meerderheid in een nieuwe Tweede Kamer kunnen beschikken, van 96 zetels. Een rechtse coalitie van CDA, VVD en Leefbaar Nederland komt op 79 zetels (slechts vier meer dan de helft), een linkse coalitie van PvdA, CDA en GroenLinks op 78.

De VVD, het voornaamste slachtoffer van de opkomst van Leefbaar Nederland in de peilingen, hield er enkele maanden geleden nog serieus rekening mee de grootste partij te kunnen worden bij de Kamerverkiezingen op 15 mei.

Opvallend is de ogenschijnlijke stabiliteit van de PvdA in de peilingen. Het verlies van zes zetels dat deze partij zou kunnen leiden komt ongeveer overeen met de zogenaamde premierbonus, waarmee binnen de PvdA al rekening werd gehouden. Met de premierbonus wordt het aantal stemmen bedoeld waarop PvdA-leider Kok kon rekenen vanwege zijn prestige als regeringsleider.