Arroyo haalt uit naar tegenstanders militaire hulp VS

Tegenstanders van Amerikaanse militaire hulp bij de bestrijding van de Filippijnse moslimextremisten van Abu Sayyaf zijn ,,tegen vrede en veiligheid''. De Filippijnse president Gloria Arroyo heeft gisteren in haar vlammendste betoog tot nu toe, de kritiek die in haar land bestaat op het binnenhalen van meer dan zeshonderd Amerikaanse militairen die momenteel actief zijn in het opstandige zuiden van de archipel, van repliek gediend.

,,Je bent geen Filippijn wanneer je je verzet tegen het welbevinden van je eigen militairen. Je bent geen Filippijn wanneer je je verzet tegen de hulp aangeboden door een vriend. En je bent geen Filippijn wanneer je je verzet tegen vrede en vooruitgang die de Balikatan beoogt'', aldus Arroyo.

De Balikatan, wat `schouder aan schouder' betekent, is de Filippijnse naam van de gezamenlijke Filippijns-Amerikaanse militaire operatie in het opstandige gebied. De Filippijnse regering voert al jaren een weinig succesvolle strijd met de moslimrebellen van Abu Sayyaf. De beweging staat bekend als de meest gewelddadige guerrillabeweging van de Filippijnen. Zij zou beschikken over ongeveer achthonderd man en heeft zich in het verleden al verscheidene malen schuldig gemaakt aan ontvoeringen en bomaanslagen. In mei vorig jaar werden twintig toeristen ontvoerd. Verschillende gijzelaars zijn onthoofd. Anderen werden in ruil voor geld vrijgelaten.

De Verenigde Staten hebben Abu Sayyaf op een lijst van organisaties gezet die verband worden gebracht met de terreurbeweging van terroristenleider Osama bin Laden. Sinds het begin van het offensief tegen de terreur streeft Washington naar een nauwere samenwerking met de Filippijnen. Zo heeft de Amerikaanse president George Bush Arroyo in november honderd miljoen dollar toegezegd, speciaal bestemd voor de bestrijding van Abu Sayyaf. Vandat geld wordt ook de training van Filippijnse soldaten betaald.

Een voorhoede van tenminste 660 Amerikaanse militairen is al in de Filippijnen gearriveerd. Onder hen bevinden zich 160 commando's van speciale eenheden. Zowel Arroyo als Amerikaanse woordvoerder hebben gezegd dat de Amerikaanse militairen uitsluitend zullen worden ingezet voor de trainingen. De Filippijnse tegenstanders zijn niet overtuigd. Zij wijzen erop dat Amerikaanse militairen hun Filippijnse collega's gaan vergezellen tijdens patrouilles in het oorlogsgebied die mogen schieten wanneer ze worden bedreigd.

Groepjes tegenstanders die sinds de komst van de eerste militairen protesteren voor de Amerikaanse ambassade in Manila geloven dat Arroyo met het binnenhalen van de Amerikanen de grondwet heeft geschonden. Daarin staat dat buitenlandse troepen niet aanwezig of actief mogen zijn op Filippijns grondgebied.

Arroyo noemt de kritiek ,,on-Filippijns''. ,,Als je geen geen Filippijn bent, wat ben je dan?'', vraagt Arroyo zich af in haar verklaring. ,,Dan ben je een beschermheer van de terroristen, een bondgenoot van de moordenaars, een liefhebber van Abu Sayyaf. Je houdt meer van de bandieten dan de soldaten die je beschermen. (...) We behoren te weten wie aan de kant van de vrijheid staat en wie aan de kan van de terreur. Niemand is een toeschouwer. Je bent óf voor óf tegen de democratie.''