Aliens worstelen met lege frasen

,,Jij bent het levende voorbeeld van: het kan niet alle dagen feest zijn'', zegt Jan verwijtend tegen zijn collega-buitenaards wezen. Jan is samen met Sylpia en Bavo vermomd als mens naar de aarde gekomen, omdat op hun planeet – die `Alles' heet maar dat betekent daar niks – de volumeknop stuk is. Daardoor wordt het geluid er steeds harder en dat verstoort de orde der dingen.

Dat is het absurde uitgangspunt van de jongerenvoorstelling Alles van Het Syndicaat, naar een nieuwe tekst van Esther Gerritsen. Op een strak vormgegeven speelvlak staan de drie wezens wat ontheemd om zich heen te kijken. Ze hebben van tevoren weliswaar huiswerk gemaakt, maar voor wezens uit een geordende samenleving zonder meningsverschillen of indirecte manieren van communiceren valt de emotionele chaos van het menselijk bestaan niet mee. Liefde, jaloezie, woede, onenigheid, ze ondergaan het allemaal met licht geschokte verbazing.

De mooiste vondst van Gerritsen is hun worsteling met lege frases. ,,Het valt wel mee, mooi weertje, de volgende keer bij jullie.'' Steeds opnieuw blijven ze die zinnen herhalen waardoor de onzinnigheid van oppervlakkige spreektaal des te meer gaat opvallen.

Het publiek wordt direct aangesproken en samenzweerderig in vertrouwen genomen. Dat is een typische jeugdtheatereigenschap, niet verwonderlijk, aangezien allevier de acteurs hun sporen in dat genre hebben verdiend. Die open speelstijl draagt bij aan het luchtige, amusante karakter van de voorstelling, maar haalt er ook de scherpe kantjes af.

Als de enige `mens' van het stuk wordt geconfronteerd met het feit dat ze niets anders doet dan zeggen wat anderen willen horen, is haar verslagenheid niet meer dan een intermezzo. Haar trieste verzuchting dat ze nu een ,,groep van één is/ en dat is een categorie van niks'' levert haar slechts gelach op, want Alles is bovenal een voorstelling om te grinniken. Een voorstelling die ervoor zorgt dat je de eerste weken erna niet meer gedachteloos `ga zo door' of `kop op' zult zeggen.

Voorstelling: Alles door Het Syndicaat. Tekst: Esther Gerritsen. Regie: Daniëlle Wagenaar. Vanaf 14 jaar. Gezien: 25/1 Rozentheater, Amsterdam. Tournee t/m 6/4. Inl. 020-6168744 of www.hetsyndicaat.nl

    • Jowi Schmitz