AANKLAGER: CARLA DEL PONTE

In september 1999 werd de Zwitserse Carla Del Ponte de nieuwe openbaar aanklager van het tribunaal. `Justice is a woman' zei VN-secretaris-generaal Kofi Annan toen hij haar aan de wereld voorstelde. Del Ponte maakte in de jaren tachtig naam als maffiager in haar geboorteland. Uit angst voor represailles werd zij destijds vierentwintig uur per dag door lijfwachten bewaakt.

,,Een maffioso is zelden een intelligent persoon'', zei Del Ponte deze week in het Universiteitsblad van Leuven bij de aanvaardig van haar eredoctoraat. ,,Oorlogsmisdadigers zitten complexer in elkaar. Ze zijn vaak wel intelligent, ze zijn ideologisch gedreven, en ze zijn niet te beroerd om hun theorieën te blijven verkondigen.''

Del Ponte (55) is aanklager bij professie en passie. De aanklager werkt, zegt ze zelf, 24 uur per dag. ,,Ik heb geen privé.'' Del Ponte (gescheiden, één zoon) woont in Den Haag in een zwaarbewaakt huis. Nederland verkent ze af en toe per fiets en ze probeert te stoppen met roken, ze zit nu op vijf sigaretten per dag.

Slobodan Miloševic was haar `meest gewilde man' – ,,toen ik Miloševic ontmoette, voelde ik niets, geen emotie'' – de jacht is nu geopend op de twee andere belangrijke verdachten. Carla del Ponte is stellig: ,,We stoppen niet voordat Mladic en Karadzic ook voor de rechter staan.''