Zalm: terecht reprimande Duitsland

Duitsland heeft volgens minister Zalm (Financiën) terecht een reprimande gekregen van de Europese Commissie over zijn economisch beleid. Nederland zal er alles aan doen die ook formeel te maken.

Dat liet minister Zalm (Financiën) gisteren weten in een debat in de Tweede Kamer. Dinsdag valt in de vergadering van Europese ministers van Financiën het besluit of Duitsland ook echt een `gele kaart' krijgt. Het Duitse begrotingstekort van 2,7 procent dit jaar ligt wel erg dicht bij de ondergrens van 3 procent die de twaalf eurolanden in het Verdrag van Maastricht hebben afgesproken.

Eurocommissaris Solbes heeft de Duitsers een zogenoemde `vroege waarschuwing' gegeven. De Duitse regering beschouwt die waarschuwing als een negatieve kwalificatie van het gevoerde economische beleid en doet er alles aan om de waarschwuing te voorkomen.

De Tweede-Kamerfracties van PvdA, VVD en CDA riepen Zalm gisteren op de Europese begrotingsregels strikt te handhaven. Zalm noemde het een slecht teken dat de Duitsers nu met juridische haarkloverij de waarschuwing van tafel proberen te krijgen. ,,Ik dacht dat ik in een economenclubje zat, maar ik blijk in een juristenclubje terechtgekomen te zijn'', aldus de minister over de besprekingen met zijn Europese collega's.

In de verdragstekst staat dat de Commissie een waarschuwing kan geven als een lidstaat ver verwijderd raakt van zijn begrotingsevenwicht of afwijkt van het pad ernaar toe. Zalm: ,,Duitsland voldoet aan beide voorwaarden.''

Zalm benadrukte dat de Commissie het verdrag moet bewaken en dat de raad van ministers wel met hele goede argumenten moet komen om een oordeel van de Commissie in twijfel te trekken. ,,De Commissie verdient in principe steun'', vindt Zalm. Duitsland heeft volgens hem geen argumenten om die steun in twijfel te trekken. ,,Het behoort tot de taken van de Commissie ook grote landen te bruuskeren als daar aanleiding toe is'', aldus Zalm.

Onze Brusselse correspondent voegt hieraan toe: Eurocommissaris Pedro Solbes (Monetaire Zaken) blijft onvermurwbaar onder de Duitse kritiek en lijkt eerder de tegenaanval te kiezen. ,,Geloofwaardigheid betekent dat men zijn toezeggingen nakomt en zich aan de regels houdt'', waarschuwde Solbes gisteren in een opiniërend artikel in de Duitse krant Süddeutsche Zeitung, ,,juist in moeilijke tijden wanneer politieke noodoplossingen voor de korte termijn een solide beleid voor de lange termijn kunnen doorkruisen.''

Eurocommissaris Solbes wees ook expliciet op het risico dat het Duitse tekort dit jaar de `Maastricht-norm' van 3 procent van het bbp zal overschrijden.