VS krijgen schuld van vissterfte

Visser Mohamed Abdi in Bosasso weet het zeker: ,,Amerikaanse mariniers hebben onze kust vergiftigd, daarom gaan alle vissen dood. Ze willen ons straffen omdat we Osama bin Laden zouden steunen.''

Een uiterst curieuze ramp heeft de ruim tweeduizend kilometer lange kust van Somalië en die van Kenia getroffen. Sinds twee weken spoelen er overal dode vissen aan. Haaien in alle kleuren en maten, opgeblazen manta-roggen en tonijn met uitpuilende ogen. Op een nacht vorige maand veranderden de kleuren van de Indische oceaan en de Rode Zee van blauwgroen naar bruin. Volgens Somaliërs gooiden buitenlanders gif in hun wateren, die bij afwezigheid van een centraal gezag, al jaren worden afgestroopt door illegale vissersboten en schepen die afval dumpen. De Amerikaanse vloot patrouilleert langs de kust om te voorkomen dat leden van Al-Qaeda van Afghanistan naar het bandeloze Somalië vluchten.

Onderzoeken hebben inmiddels uitgewezen dat de ramp een natuurlijke oorzaak heeft. Door het opwarmen van de zeestromen rond deze tijd van het jaar heeft er een extreme opwelling van nutriëntrijk maar zuurstof arm diep water plaats. Daarbij komen giftige algen vrij. Consumptie van de gestikte en vergiftigde vis wordt afgeraden. Wetenschappers begrijpen nog niet waarom het natuurverschijnsel dit jaar tot zoveel slachtoffers heeft geleid.