Vodawie?

Libertel heet sinds vorige week Vodafone. Een achteruitgang, zeggen sommigen. De naamsverandering is opgelegd door het van oorsprong Britse moederbedrijf Vodafone, dat in meer dan honderd landen actief is.

In de Engelse taal mag Vodafone dan misschien cool klinken, in het Nederlands klinkt het een tikkie lomp. Vóó-dáá-fóón. Het heeft niet de `Latijnse' charme van Libertel. Ook ligt Libertel dichtbij het bijvoeglijk naamwoord libertair, ofwel `gericht op volkomen maatschappelijke vrijheid', aldus de Van Dale. Mooi voor een bedrijf dat mobiel bellen mogelijk maakt. Vodafone daarentegen is een gekunstelde samentrekking van Voice, Data en Phone.

John de Wit, de voormalige bestuursvoorzitter van Libertel, was behoorlijk verknocht aan `zijn' naam. Zozeer dat hij aan zijn bazen in Londen voorstelde om het hele Vodafone-imperium maar om te dopen in Libertel, zo vertellen verschillende bronnen. Het bestuur, waar De Wit hoog aangeschreven staat, nam het voorstel in overweging, maar het was meteen duidelijk dat heel Vodafone re-branden te duur werd.

Libertel zegt in een eerste reactie ,,wel eens van het verhaal gehoord'' te hebben, maar een paar uur later volgt een ontkenning. Begrijpelijk voor een bedrijf dat kosten noch moeite heeft gespaard om aan de wereld uit te leggen wat de nieuwe naam is.

De Wit heeft zich neergelegd bij de naamsverandering. In Nederland maakte hij de metamorfose niet van dichtbij mee. Onlangs werd hij topman van het Spaanse Airtel, een andere dochter van Vodafone. Airtel heet voorlopig nog Airtel. Maar ook die mooie naam gaat eraan. Jammer, De Wit.

    • Stéphane Alonso