Technologie in mineur op beurs

In New York hadden de high-tech-aandelen gisteravond de toon gezet. Dat gebeurde onder aanvoering van computernetwerkproducent Cisco. Dat bedrijf, met een notering aan de Nasdaq, incasseerde een verlies van ruim 8 procent. Het negatieve sentiment rond de technologiefondsen was vanmorgen ook op de Europese beurzen voelbaar.

De Nasdaq Composite daalde gisteravond 31 punten (1,7 procent) op 1.782. De technologiebeurs eindigde daarmee voor de vijfde opeenvolgende dag op verlies. Daarnaast had telecombedrijf Worldcom zich weinig optimistisch uitgelaten over de nabije toekomst. In Amsterdam hadden vanmorgen telecomfondsen als UPC, KPN en Versatel het moeilijk. Ze gingen met respectievelijk 5,7 procent, 1,5 procent en 4,5 procent omlaag.

De AEX-index, graadmeter voor de 25 hoofdfondsen, stond vanmorgen op een verlies van 1,7 punten op 483 punten.

Ook Philips stond onder druk. Gisteren ging het fonds nog omhoog, dankzij het vooruitzicht dat er dit jaar weer winst zal worden gemaakt. Vanmorgen was het alsof beleggers zich hadden bedacht. Philips koerste tegen het middaguur op een verlies van 3,5 procent. De daling was volgens handelaren mede het gevolg van het nieuws van Worldcom. ,,Als het in de telecom minder gaat, gaat het waarschijnlijk ook bij de mobiele telefonie minder. Nokia, Ericsson en Motorola bestellen dan waarschijnlijk minder chips voor hun mobieltjes'', aldus een beurspartij. Pijnlijk dus, voor onder meer de halfgeleiderindustrie. Behalve Philips stond daardoor ook ASML (chipmachinemaker) op verlies. ASML zag 3,9 procent van zijn koers afgaan. Branchegenoten Besi (min 1,2 procent) en ASM International (min 2,4 procent), beide middelgrote fondsen, hadden het eveneens moeilijk.

De financiële waarden lagen er verdeeld bij. ING werd 1,6 procent duurder op 27,19 euro. De bankverzekeraar gaat op de lucratieve Chinese markt samen met Beijing Capital Group levensverzekeringen slijten. Daarmee was ING niet de grootse stijger onder de `financials'. Aegon won net iets meer, 1,7 procent op 25,71 euro.

De CAC-index in Parijs stond rond het middaguur 0,5 procent lager, in Londen zakte de FTSE-index 0,1 procent. De beurs in Frankfurt gaf 0,4 procent prijs. Deutsche Telekom stond 2,4 procent lager door problemen bij de verkoop van enkele kabelnetten.