Snowboardster Sauerbreij mag nu vlag dragen

Nicolien Sauerbreij draagt vannacht bij de openingsceremonie van de negentiende Olympische Winterspelen de Nederlandse vlag. De snowboardster voert een bescheiden Nederlandse delegatie aan.

Chef de mission Leo Visser benaderde de relatief onbekende Sauerbreij nadat meer prominente sporters hadden bedankt voor de eer. Visser vond het gisteren ,,niet chique'' te vertellen hoeveel Nederlandse deelnemers hij had gevraagd om de nationale driekleur te dragen bij de opening van de Winterspelen.

De Nederlandse officials hadden graag Rintje Ritsma aan het hoofd gezien van de delegatie, maar hij bedankte voor de eer. Ook Gianni Romme, in 1998 winnaar van goud op de 5.000 en de 10.000 meter en drager van de Nederlandse vlag bij de sluitingsceremonie in Nagano, gaf de voorkeur aan een avond voor de televisie boven een energieverslindende parade in de vrieskou van het olympisch stadion.

De Nederlandse delegatie bij de opening is klein omdat geen van de langebaanschaatsers aanwezig is. Het spektakel duurt drie uur. Visser heeft er begrip voor dat de schaatsers er de voorkeur aan geven om `thuis' te blijven. De schaatsers vinden dat niets hun voorbereiding op de wedstrijden mag beïnvloeden. Behalve Sauerbreij zijn shorttracker Cees Juffermans en de mannenbobploeg van de partij bij de opening.

Visser, die zelf de vlag droeg bij de opening van de Winterspelen van 1992 in Albertville, heeft begrip voor het standpunt van de afwezigen. ,,Ik heb met iemand gesproken die zei dat als hij later in de week een verkoudheid zou oplopen, hij dat zichzelf nooit zou vergeven. Ook al zou de openingsceremonie daar niets mee te maken hebben. Daar kan ik begrip voor opbrengen.''

Visser betreurt het wel dat Nederland bij de openingsceremonie niet met de hele ploeg aantreedt. ,,Ik had graag een grotere groep meegenomen. Maar iemand moet zelf bepalen of hij of zij het risico wil nemen.'' Visser gaf aan niet geprobeerd te hebben mensen over te halen alsnog mee te gaan of toch de vlag te dragen. ,,Mensen moeten zélf graag willen.''

Nicolien Sauerbreij (22) werd gisteren pas gevraagd of zij met de vlag het stadion wil betreden. ,,Ik heb meteen `ja' gezegd. Ik wilde sowieso naar de opening om het echte olympische gevoel te krijgen. Ik weet niet of andere sporters hebben geweigerd'', zei ze. Wel had Sauerbreij een verzoek aan NOC*NSF: ,,Ik heb gevraagd of de vlag niet te groot is.''

Via een verkiezing op internet wordt tijdens de Spelen bepaald wie bij de slotceremonie de vlag draagt voor Nederland. NOC*NSF houdt de verkiezing op de eigen website, www.sport.nl. De sporter die de meeste stemmen krijgt, wordt gevraagd. Op die wijze werd Romme vier jaar geleden uitverkoren om de vlag bij de sluitingsceremonie te dragen.

    • Ward op den Brouw