Senegal en Kameroen in finale

Senegal en Kameroen hebben zich gisteren geplaatst voor de finale van het toernooi om de Africa Cup. Senegal versloeg in de halve finale Nigeria na verlenging met 2-1. Kameroen behaalde een 3-0 overwinning op gastland Mali. De finale wordt zondag in de Malinese hoofdstad Bamako gespeeld.

Kameroen, olympisch kampioen en de afgelopen twee jaar houder van de Africa Cup, heeft dit toernooi nog geen tegentreffer geïncasseerd en zal naar verwachting de titel prolongeren. De ploeg van de Duitse bondscoach Schäfer nam tegen Mali bij rust een 2-0 voorsprong door treffers van Olembé. Foe was vijf minuten voor het einde succesvol: 3-0.

Vlak voor aanvang van de wedstrijd werd de keeperstrainer van Kameroen, Nkono, in de boeien geslagen. De plaatselijke politie pakte Nkono, die doelman was van Kameroen twee wereldkampioenschappen, anderhalf uur voor de aftrap op toen hij naast het veld stond.

Een vol stadion in Bamako zag hoe tien agenten de trainer tegen de grond werkten en vervolgens met handboeien om afvoerden. Nkono meldde zich daarna huilend bij de perstribune. Bondscoach Schäfer wilde wegens het incident zijn ploeg eerst niet laten spelen tegen gastland Mali, maar de Duitser liet de spelers toch aftrappen. Officials zeiden dat Kameroen al eerder het slachtoffer werd van intimidatie.

in de andere halve finale kwam Senegal tegen het favoriete Nigeria tien minuten na rust op voorsprong door een doelpunt van Diop. Een paar minuten voor tijd maakte Aghahowa gelijk waarna verlenging nodig was. Diao zette Senegal daarin opnieuw op voorsprong, waarna Aghahowa nog een strafschop miste voor Nigeria.

Senegal speelde vanaf de 34ste minuut met tien voetballers, nadat Sarr na een zware overtreding uit het veld was gestuurd. Na de gemiste strafschop van Aghwhowa werd dezelfde speler met een rode kaart van het veld gestuurd. De Nigeriaan werd naar de kleedkamer vergezeld door zijn ploeggenoot Udeze. Vitesse-speler Babangida was invaller bij Nigeria. Roda-speler Lawal, matchwinnaar in de kwartfinale tegen Ghana, werd in de verlenging gewisseld.