Prijzen in januari zeer fors gestegen

De consumentenprijzen zijn voor het tweede achtereenvolgende jaar na de jaarwisseling zeer fors gestegen. De inflatie blijft daarmee hoog, op 4 procent. Volgens Europese maatstaven bedraagt de inflatie 4,9 procent.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekendgemaakt. Ten opzichte van december stegen de prijzen met 0,8 procent. Dat is, uitgezonderd vorig jaar toen een btw-verhoging de prijzen opstuwde, de grootste maandelijkse prijsstijging in deze periode sinds de oliecrisis van 1973-1974.

Volgens het CBS zorgden prijsstijgingen, met name van verse groente, kleding en schoeisel, autobrandstoffen, bloemen en planten en de prijzen in de horeca, voor de inflatiestijging. In december daalden de consumentenprijzen op maandbasis nog met 0,2 procent.

Op jaarbasis gemeten zijn de prijzen in januari met 4,0 procent gestegen. Dat is weliswaar lager dan de inflatie in december, die 4,4 procent bedroeg. Maar de inflatiecijfers vorig jaar werden met 1,1 procentpunt opwaarts vertekend door de vorig jaar ingevoerde belastingverhogingen, waaronder de btw.

Dat de inflatie in januari toch hoog uitvalt, wordt door het CBS onder meer toegeschreven aan de invoering van de euro en aan de slechte oogsten, het zogenaamde `komkommereffect'. De prijs van vers fruit steeg in een maand zeven procent.

Volgens het CBS is de omvang van het afzonderlijke effect van de invoering van de euro op de inflatie moeilijk te meten. Wel is het opvallend dat in sectoren waar betrekkelijk veel `ronde' prijzen voorkomen, ook veel prijzen gestegen zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval in de horeca, waar in januari 66 procent van alle prijzen in meer of mindere mate steeg.

De Consumentenbond constateerde eind vorige maand ,,forse stijgingen'' door de invoering van de euro. De Nederlandsche Bank (DNB) zei eind vorige maand dat de komst van de euro in januari leidde tot een extra inflatie van 0,25 procent.

Het Centraal Planbureau voorspelde eerder dat Nederland dit jaar zou uitkomen op een gemiddelde inflatie van tussen de twee en drie procent. Dat resultaat is minder waarschijnlijk geworden door de hoge uitkomst in januari. In 2001 bedroeg de inflatie gemiddeld 4,5 procent. Dit was de grootste jaarlijkse prijsstijging sinds 1982.

Een stijgende inflatie zorgt voor een dalende koopkracht van de consumenten. Vakbonden baseren hun looneisen op de inflatiecijfers. Een woordvoerder van de vakcentrale FNV zei vanmorgen in een eerste reactie dat hij in de cijfers over januari een bevestiging ziet dat de eigen looneis van vier procent ,,verantwoord'' is.

Volgens de calculatiemethode van de Europese Unie bedroeg de Nederlandse inflatie in januari 4,9 procent. Vorige week berichtte de EU dat de gemiddelde inflatie van de eurolanden in januari 2,5 procent bedroeg.