Pandeli Majko nieuwe premier Albanië

Met de benoeming van een nieuwe premier – Pandeli Majko, die al eerder premier is geweest – hebben in Albanië de regerende socialisten hun diepe interne ruzies bijgelegd.

Majko volgde gisteren Ilir Meta op, die onlangs als premier aftrad uit frustratie over de voortdurende pogingen van partijvoorzitter Fatos Nano om zijn regering het leven moeilijk te maken. Nano wil later dit jaar president van Albanië worden; Meta was een van de prominentste tegenstanders van zijn presidentiële ambities in het bestuur van de socialistische partij. Nano begon enkele maanden geleden ministers in Meta's kabinet verdacht te maken en de regering te bestoken met verwijten over corruptie, machtsmisbruik en incompetentie. Uiteindelijk trad Meta af. De interne partijruzies, die ontaardden in ordinaire scheldpartijen, hebben het werk van de regering de afgelopen weken geschaad; juist gisteren waarschuwden westerse hulpdonors Albanië dat de verlamming van de regering een risico begint op te leveren voor een hulppakket ter waarde van honderd miljoen dollar.

Met de installatie van Majko als opvolger heeft Nano overigens niet volledig zijn zin gekregen. Weliswaar is Meta premier-af, maar Majko wordt wel gezien als een bondgenoot van de verdreven regeringsleider. Het bestuur van de socialistische partij, bijeengeroepen om zich uit te spreken over de opvolging van Meta als premier, had begin deze week bij de vaststelling van een opvolger de keus uit Majko – voorgedragen door Meta – en Nano's kandidate, Ermelinda Meksi. Het koos voor Majko. De 34-jarige Majko, minister van Defensie in Meta's kabinet, was al eerder premier, in 1999. De internationale gemeenschap heeft inmiddels tevreden op zijn benoeming gereageerd; zij herinnert zich Majko als de man die tijdens de Kosovo-oorlog de havens en het luchtruim van Albanië openstelde voor de NAVO-strijdkrachten.

Nano en Majko bespraken gisteren de samenstelling van de nieuwe regering, alvorens naar de president te gaan voor Majko's installatie. Ze werden het eens over de samenstelling van Majko's regering en over de ,,onmiddellijke'' vorming van die regering. Volgens partijbronnen zullen in het kabinet diverse aanhangers van Nano worden opgenomen. Woensdag nog had Nano zich scherp afgezet tegen Majko en zelfs gedreigd zijn benoeming te blokkeren.