Mbeki trots en positief in `State of the Nation'

Ondanks groeiende kritiek in eigen land is president Thabo Mbeki van Zuid-Afrika niet van plan de omstreden aanpak van de aids-epidemie aan te passen. In de State of the Nation-toespraak die hij vanochtend bij de opening van het parlementair jaar hield, zei hij dat de nadruk blijft op de ,,bestrijding van armoede en de juiste voeding''.

Hij hield wel de mogelijkheid open dat het aantal projecten wordt uitgebreid dat hiv-geïnfecteerde moeders behandelt met medicijnen om te voorkomen dat ze het virus overdragen aan hun ongeboren baby's.

Op dit moment steunt de regering een beperkt aantal projecten waar moeders besmet met het hiv-virus Nevirapine krijgen toegediend, waardoor de kans op overdracht van het virus wordt gehalveerd. De projecten bereiken slechts tien procent van alle hiv-positieve moeders. In december bepaalde het Hooggerechtshof dat de regering Neverapine in alle staatsziekenhuizen moet verstrekken. De regering heeft niet op die uitspraak gereageerd. Ze wil eerst de gezondheidsrisico's van de medicijnen onderzoeken.

Oppositieleider Tony Leon noemde de toespraak van Mbeki na afloop ,,een gemiste kans''. Oud-president Nelson Mandela zei gisteren dat de discussie over de aanpak van de aids-epidemie ,,de aandacht afleidt van de grootste bedreiging van onze toekomst''. Bijna vijf miljoen Zuid-Afrikanen zijn met het hiv-virus besmet en volgens de voorspellingen zullen tegen 2010 zeven miljoen geïnfecteerden aan aids zijn overleden.

In zijn toespraak stak Mbeki de loftrompet over de resultaten die de ANC-regering sinds het einde van de apartheid heeft geboekt. Zeven miljoen Zuid-Afrikanen kregen de beschikking over leidingwater en 3,5 miljoen mensen kregen stroom in huis. Ook bouwde deze regering 1,2 miljoen huizen en behandelde ze 29.000 claims voor de teruggave van land. Mbeki's regering hoopt binnen drie jaar het programma van de herverdeling van land te hebben afgewerkt. ,,Ik kan rustig zeggen dat ons land meer op een samenleving is gaan lijken zonder armoede en onderontwikkeling.''

Mbeki nam geen harder standpunt in ten opzichte van Zimbabwe, waar veel oppositiepartijen op hadden gehoopt. Hij zei dat het in het belang van het volk van Zimbabwe en de hele regio was dat de regering die in maart wordt gekozen ,,legitiem is''. Hij kondigde aan dat Zuid-Afrika volgende week een waarnemersmissie naar Zimbabwe stuurt. Mbeki beloofde verder de strijd tegen de criminaliteit te intensiveren en de kwaliteit van het onderwijs op te schroeven.