Machlas dwingt basisplaats af

Ajax is de eerste club in de geschiedenis van het betaalde voetbal die door twee elftallen wordt vertegenwoordigd in de halve finales van het KNVB-bekertoernooi. Door de 4-0 overwinning op FC Groningen speelt het eerste elftal van Ajax op 6 of 7 maart in de Arena tegen landskampioen PSV. Ook de reserves van Ajax spelen wederom een thuiswedstrijd, tegen FC Utrecht.

Evenals in de vorige ronde tegen RBC, had Ajax 1 gisteravond niet over geluk te klagen. In de eerste helft hield de kaal geschoren doelman Grim zijn team met enkele fraaie reddingen op de been. Bij een 1-0 achterstand na een kopbal van Van der Vaart liet FC Groningen zelfs een, ten onrechte toegekende, strafschop onbenut. Niet Ajax-verdediger De Cler, maar middenvelder Krstev van FC Groningen beroerde de bal in het strafschopgebied met de hand. Aanvaller Boussaboun schoot de bal vanaf elf meter keihard op de lat.

Het was scheidsrechter Wegereef ook ontgaan dat aan het tweede doelpunt voor Ajax in de 42ste minuut een handgemeen tussen Ajacied Van der Meyde en de Groningse verdediger Matthijs vooraf was gegaan. Ook rechtsback Vierklau liet zich namens Ajax niet onbetuigd. Terwijl coach Ronald Koeman het veld inliep om het opstootje te bezweren, bediende de Zweede aanvaller Ibrahimovic de vrijstaande Braziliaan Wamberto: 2-0. ,,Ik ben teleurgesteld over ons spel in de eerste helft'', mopperde Koeman. ,,Bij de rust hadden we uitgeschakeld kunnen zijn.''

De als reserve begonnen spits Machlas dwong na rust met twee doelpunten voor Ajax een basisplaats af in de komende thuiswedstrijd, zondag tegen RKC. ,,Nikos heeft een psychologische voorsprong genomen op Ibrahimovic'', uitte Koeman zijn voorkeur voor de Griekse international. ,,Zlatan steekt niet lekker in zijn vel en kiest telkens voor de moeilijkste weg. Zijn krediet is niet onbeperkt.''

Ajax 1

4

FC Groningen

0

Ruststand 2-0. 18. Van der Vaart, 42. Wamberto 2-0, 50. Machlas 3-0, 53. Machlas 4-0. Schds: Wegereef. Tsch: 35.000. Gele kaart: Broerse (FC Groningen).