Liefhebbers halen hun hart op bij de Bedrijfsautorai

Een volledig uit composiet vervaardigde aardappeltrailer, drie-assige trucks met gestuurde naloopas, gepatenteerde kettingbeschermkapjes, liefhebbers van de transportsector kunnen tot en met zaterdag 16 februari op de Bedrijfsautorai hun hart weer ophalen.

Minister Netelenbos van Verkeer opende gisteren de beurs, waarvan de 26ste editie alle elf hallen en een deel van het buitenterrein van het Amsterdamse tentoonstellingscomplex in beslag neemt. The European Road Transport Show 2002, zoals de beurs officieel heet, biedt een overzicht van alle belangrijke sectoren in de transportsector: vrachtauto's, alle getrokken materieel, bestelautos, onderdelen en accessoires en dienstverlening. In totaal nemen 320 bedrijven en instellingen aan de beurs deel.

Een van de opmerkelijkste exposanten is de Novem, de Nederlandse onderneming voor energie en milieu. In opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat is Novem uitvoerder van het zogeheten PIEK-programma. Dat stimuleringsprogramma heeft tot doel het bevoorradingsverkeer in Nederland stiller te maken. Voor detailhandel en ambachtsbedrijven gelden vanaf december 2004 's avonds en 's nachts geluidsnormen bij het laden en lossen. Aan de gevel van de dichtstbijzijnde woning mag nog hooguit 60 decibel worden gemeten. Veel bedrijven in stedelijke gebieden voldoen op dit moment nog niet aan de geluidsnormen. Novem toont in de Rai welke geluidsreducerende maatregelen en geluidsarme technieken de afgelopen jaren zijn ontwikkeld om aan de wettelijke geluidsnormen te voldoen. De oplossingen variëren van stille rolcontainers, fluistertrucks en geluidsreducerende vloercoatings, tot het ontwerpen van `akoestisch bewuste' laad- en loslokaties.

DAF Trucks ontwierp een stille vrachtwagen. Een toerentalbegrenzer, een grotere uitlaat, een automatische transmissie, afblaasdempers op het remsyteem en een stil slotsysteem op de deuren, leiden tot minder overlast in de steden. Omdat het effect van stille producten door luidruchtig gedrag eenvoudig teniet kan worden gedaan, organiseert Novem met de diverse vakopleidingen cursussen `Stil gedrag' voor chauffeurs. Die moeten voorkomen dat omwonenden bij laad- en losplaatsen in de vroege ochtend wakker worden met diskjockey Edwin Evers op Radio 538.