Kleisterlee krijgt huishoudelijke hulp

Gepokt en gemazeld tussen de ultramoderne lcd-schermpjes en daar sta je dan opeens met lichtbeelden van koffiezetapparaten. Uitgerekend bij Kleisterlees eerste presentatie van de jaarcijfers blijkt de winst van Philips vooral te komen van het droogscheren en het innovatief koffiezetten. De chips en de monitoren, volgens Kleisterlee het hart van ,,onze hightech machine'', laten hem lelijk in de steek.

Maar de bedrijfsgeschiedenis van Philips leert dat een president zich in zijn eerste jaar nergens voor hoeft te schamen. De lokale tycoons Jan Timmer en Cor Boonstra gingen hem voor. En bij het noemen van 11 september en de dreigende recessie verdwijnt elke kritische zin als sneeuw voor de zon.

Onder het kopje `highlights' stonden de verliezen over het jaar (2,6 miljard euro) en het vierde kwartaal (1,14 miljard) broederlijk bovenaan. Dat is nog eens iets anders dan bedrijven als UPC en Vedior die de nettowinst lees nettoverlies tot middelpunt van een speurtocht maken. Alleen de omzetdaling van 15 procent ontbrak bij de hoogtepunten.

Kleisterlee trok tot ieders verrassing de duidelijkheid over het verleden door tot in de toekomst. Philips liet voorheen in de prognoses de wereldeconomie ongestoord haar werk doen. Altijd kon het vriezen, altijd kon het dooien bij de uitvinders van het legendarische begrip valutaire tegenwind. Nu niet: Philips gaat weer zwarte cijfers schrijven, verklaarde Kleisterlee speciaal voor de televisie in zijn moerstaal. In het Engels heette het dat hij teleurgesteld zou zijn wanneer 2002 verlies zou opleveren.

Verrassend. Zeker omdat de problemen bij de grote winstmakers van weleer (chips, monitoren) nog lang niet zijn opgelost. Zo heeft Kleisterlee het angstige vermoeden dat er nog miljoenen telefoons, laptops en televisies her en der in magazijnen staan die eigenlijk voor de kerstverkopen waren bedoeld. Voor de afnemers van chips en schermpjes is dat reden genoeg om nog geen nieuwe bestellingen te doen.

Waarom toch dat optimisme dat beleggers gisteren zo positief stemde? Eén verklaring kan zijn dat de voorzieningen en afboekingen (samen 2 miljard euro) van de nieuwe president zo drastisch zijn dat er dit jaar in boekhoudkundig opzicht weinig fout kan gaan. Ook het voornemen op het Amerikaanse boekhoudsysteem over te stappen helpt. De gebruikelijke afschrijvingen op goodwill, zoals overnamepremies, worden voortaan niet meer van de winst afgetrokken. Dat scheelt snel een paar honderd miljoen. Nog even en de koffie en de scheerapparaten zorgen op eigen kracht voor mooie concernresultaten.

    • Erik van der Walle