Jeugdig Ajax brengt Arena tot leven

Heupwiegend en dansend langs de tribunes in de sfeervolle Arena vierden de reserves van Ajax gisteravond na de 3-0 overwinning op Telstar een primeur in het betaalde voetbal. Niet eerder in de geschiedenis van het KNVB-bekertoernooi plaatste een tweede elftal zich voor de halve eindstrijd en de ironie wil dat de jeugdploeg van Ajax zelfs meer kans maakt op het bereiken van de finale dan het eerste elftal. Ook FC Utrecht zal volgende maand met enige schroom naar de Arena komen in de wetenschap dat Ajax 2 zich met elke modale eredivisieclub kan meten.

Het was in het doldwaze bekersprookje van Ajax 2, dat eerder De Graafschap en bekerhouder FC Twente uitschakelde, al geen verrassing meer dat de nummer 14 uit de eerste divisie gisteravond bij vlagen werd overklast. Hoewel Telstar met acht spelers uit de jeugdopleiding van Ajax in de selectie meer een Amsterdams karakter heeft dan het vreemdelingenlegioen van Ajax 2, waande de bezoekende ploeg zich een vreemde in de Arena. Coach Toon Beijer wist gisteravond zelfs de perszaal niet te vinden, maar wat had hij moeten zeggen? Alleen Telstar-spits Laurens ten Heuvel had een passend antwoord op de soms ragfijne techniek van de jonge Ajacieden, terwijl de 25-jarige Amsterdammer Laurens na een mislukt avontuur in Engeland tegenwoordig broodjes bij kantoren bezorgt.

Het is maar beter ook dat Telstar weer terugkeert naar de anonimiteit van de eerste divisie, want met goed fatsoen hadden de Witte Leeuwen clubs als Ajax 1 of PSV niet kunnen ontvangen op het troosteloze sportpark Schoonderberg. Gelet op het armoedige spel tegen de jeugdploeg van Ajax is het zinloos nog langer te mijmeren over de roemruchte tijden van Telstar in de jaren zeventig en beginjaren tachtig met de onverslijtbare doelman Paul van der Meeren, de stoere verdedigers Fred André en Fred Bisschot en de bonkige spits Cees van Kooten. In 1938 won Telstar de KNVB-beker. Van de huidige ploeg mogen alleen libero Danny Schenkel, die in de belangstelling staat van Sparta, en doelman Dorus de Vries hopen op promotie naar de eredivisie.

De spelers van Ajax 2 dromen allemaal nog van een profcarrière op het hoogste niveau, al benadrukte coach Jan Olde Riekerink dat slechts voor weinigen een plaats in het eerste elftal is weggelegd. Toch zal het de directie van Ajax te denken hebben gegeven dat jonge talenten uit Nederland, Ghana, Zuid-Afrika, Ecuador, Brazilië en Australië dit seizoen met hun triomftocht in het bekertoernooi meer passie hebben ontketend in de Arena dan hun voorbeelden uit het A-team. Bijna 30.000 toeschouwers keken gisteravond vertederd toe hoe een elftal met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar zich wederom als cupfighter manifesteerde. ,,Het gaf me in alle euforie vooral een warm gevoel te zien dat mijn jongens met hun dartele spel een heel stadion op de banken kregen'', zei coach Olde Riekerink.

Volgend seizoen ambieert de voormalige assistent van de ontslagen Jan Wouters een positie als hoofdtrainer en zijn jeugdploeg vormt een aantrekkelijk visitekaartje. Met een assist en een doelpunt toonde Stefano Seedorf, het neefje van Clarence, zich een volwaardig lid van de bekende voetbalfamilie, de Braziliaanse aanvoerder Walker presenteerde zich als een soevereine leider van de defensie en de Zuid-Afrikaan Pienaar excelleerde vooral als rechtsbuiten. Bovendien lijkt Ajax met de pas 17-jarige Wesley Sneijder de opvolger van Van der Vaart al in huis te hebben. Met een voortreffelijke invalbeurt bewees het troetelkind van coach Danny Blind uit de A-junioren dat de jeugdopleiding bij Ajax niet zo beroerd is als de afgelopen jaren werd verondersteld.

Desondanks etaleerden de reserves van Ajax, gisteravond versterkt met Van der Gun en Yakubu uit de A-selectie, hun klasse pas in de slotfase van het duel. Eerder was een doelpunt van Telstar-spits Ten Heuvel ten onrechte afgekeurd door arbiter Koopman en faalde Justin Stuy, de zoon van de voormalige Ajax-keeper Heinz, vrij voor doelman Stekelenburg. Zo onderstreepte Ajax 2 ook de nivellering in het betaalde voetbal, al sprak coach Ronald Koeman van Ajax 1 van ,,een normale overwinning''. Liever had hij in de halve finale van het bekertoernooi een trainingspartij met het jeugdteam afgewerkt. ,,Daar hadden we een spektakel van gemaakt, 6-5 voor Ajax 1'', zei hij lachend. ,,Maar reken maar dat ook FC Utrecht zich zorgen maakt over het duel met Ajax 2.''

Ajax 2

3

Telstar

0

Ruststand 0-0. 60. Culina 1-0, 66. Pienaar 2-0, Seedorf 3-0. Schds: Koopman. Tsch: 28.500. Gele kaarten: Brunswijk, Tevreden en De Vries (Telstar).

    • Robèrt Misset