Golden Tulip los van NH Hoteles

De van oorsprong Nederlandse hotelketen Golden Tulip krijgt een nieuw bestaan. De 300 hotels met de naam Golden Tulip en de goedkopere Tulip Inns zijn door de zittende directie uitgekocht uit het Spaanse moederbedrijf NH Hoteles, de derde hotelketen van Europa..

NH Hoteles liet eind vorig jaar de merknaam Golden Tulip vallen. In tegenstelling tot Golden Tulip is NH geen keten gebaseerd op franchise-hotels. De hotels van Golden Tulip, gevestigd in 24 landen met een sterke nadruk op Europa, zijn dat juist wel. ,,In november vorig jaar bleek dat NH zich toch op één merk wilde concentreren. De interesses binnen dat concern waren verschoven. Toen werd al snel duidelijk dat onze wegen zich beter konden scheiden'', zegt een woordvoerder van Golden Tulip.

In het persbericht van juni waarin de overname door NH Hoteles aangekondigd werd, sprak de eerdere eigenaar van Golden Tulip, het Amerikaanse Pegasus, echter al van ,,het vlaggeschip met één merknaam'' waaronder Golden Tulip zou gaan opereren. NH stelt nu in een verklaring dat het noodzakelijk was het merk Golden Tulip te vervangen om de aanwezigheid van de naam NH te versterken.

Welk bedrag met de zogeheten management buy-out gemoeid is, hebben de concerns niet bekendgemaakt. In juni vorig jaar nam NH de hotels van Golden Tulip over voor 2,4 miljoen euro. Het huidige bestuur van Golden Tulip zal ook de nieuwe onderneming leiden.

Wel houdt NH Hoteles circa zestig hotels die al volledig in handen waren van de Spaanse keten en geen franchisecontract hadden, waaronder het Amsterdamse Krasnapolsky.

Golden Tulip heeft nu als streven tot 1.000 eigen hotels te komen. Gisteren maakte de keten bekend met de Duitse Top-keten te willen fuseren. Top is een overkoepelende organisatie met 200 hotels met verschillende namen.

Golden Tulip werkt daarnaast aan de overname van 36 hotels in Groot-Brittannië.