Fraude bij Ierse bank door ontbreken toezicht

De door fraude ernstig getroffen Allied Irish Banks voerde geen enkele controle uit op zijn Amerikaanse dealingroom. Dit bekent een topman van de Ierse bank vandaag tegenover de Financial Times. Het gevolg was dat de 37-jarige John Rusnak de Ierse bank voor 750 miljoen dollar benadeelde.

,,Geef je aan, maat'', gaf Nick Leeson, de man die al frauderend Barings in 1995 naar de kelder hielp, als reactie. En over de fraude: ,,Onbegrijpelijk met zo'n streng toezicht tegenwoordig''. Dat er dus niet was.

De fraudeur leek aanvankelijk spoorloos, opgejaagd door de FBI, maar John Rusnak zat gewoon thuis in Baltimore, met zijn advocaat, die namens hem fraude ontkent.

Met maar één collega bemande Rusnak in die Amerikaanse stad de dealingroom van Allfirst Bank, de dochter van de Ierse bank. De trouwe kerkganger en vader van twee kinderen verzon winstgevende transacties waarmee hij zijn verliezen op echte transacties royaal goedmaakte.

Hij kon zijn eigen gang gaan, de dealingroom was onafhankelijk en bij transacties kwam Dublin niet tussenbeide. Het roept opnieuw de vraag op hoe het met het interne toezicht door banken is gesteld.

Een andere bank, Credit Suisse, vele malen groter dan Allied Irish Bank, reageerde gisteren ,,geschokt en diep bezorgd'' toen het hoorde van fraude bij een Argentijnse bank, waarin het via zijn dochter Credit Suisse First Boston een belang heeft. Een topman van die Argentijnse bank, Banco General de Negocios (BGN), is wegens fraude opgepakt. Zelfs naar Argentijnse verhoudingen is BGN een kleine bank. Maar in zijn bestuur zitten niemand minder dan de topman van Credit Suisse en de topman van JP Chase Manhattan. Wat deed u daar?, vraagt nu de Zwitserse pers hardop.