`Ex-premier liet moorden plegen'

Het Oekraïense parlement heeft gisteren de parlementaire onschendbaarheid van ex-premier Pavlo Lazarenko opgeheven nadat de justitie details had vrijgegeven over twee moorden die in opdracht van Lazarenko zouden zijn gepleegd.

Het parlement stemde unaniem voor de opheffing van de onschendbaarheid van Lazarenko, die in San Francisco in de gevangenis zit op verdenking van onder andere het witwassen van geld. Lazarenko was premier van juni 1996 tot juli 1997 en werd later lid van het Oekraïense parlement. Hij vluchtte in 1999 naar de VS toen de Oekraïense justitie hem van verduistering en diefstal op grote schaal beschuldigde. In juni 2000 werd Lazarenko in Zwitserland veroordeeld tot anderhalf jaar voorwaardelijk en een boete van 5,9 miljoen dollar wegens het witwassen van geld.

Volgens de Oekraïense procureur-generaal, Mikola Obichod, heeft Lazarenko bijna drie miljoen dollar betaald aan huuurmoordenaars, die in zijn opdracht twee politieke tegenstanders uit de weg zouden hebben geruimd. Twee miljoen dollar werd betaald voor de moord op Jevhen Sjtsjerban, een steenrijke parlementariër die in 1996 met zijn vrouw werd doodgeschoten door drie als politiemannen verklede daders. 850.000 dollar zou door Lazarenko zijn betaald aan de man die twee jaar later Vadim Hetman – parlementariër en oud-directeur van de Centrale Bank – doodschoot

Obichod zei gisteren dat de bewijzen van de daadwerkelijke betalingen van deze bedragen door Lazarenko aan twee criminele organisaties zijn gevonden. Bij de moord op Sjtsjerban waren vijftien criminelen betrokken, bij die op Hetman zeven. Slechts acht betrokkenen zijn tot dusverre gearresteerd.