Brits charmeoffensief

Zoals de Nederlandse publieke omroep zijn marktpositie vorig weekend danig heeft versterkt met de uitzending rondom het prinselijk huwelijk, zo hoopt ook de BBC dit jaar de commerciële concurrentie met behulp van het koningshuis te verslaan. Voor de Britten zal het echter minder makkelijk oogsten zijn dan het hier was – men heeft daar nu eenmaal geen Máxima om de onderdanen te beroeren, maar slechts een koningin wier ster langzaam maar zeker aan het verbleken is.

Woensdag was het vijftig jaar geleden dat koningin Elizabeth de troon besteeg wegens de plotselinge dood van haar vader. De jubileumviering is in juni, maar de BBC neemt vanavond alvast een aanloop met een terugblik op de Jubilee Day van 25 jaar geleden. En daarbij zal het de komende maanden niet blijven; allengs moet het volk immers in de stemming worden gebracht om de feestvreugde – en de kijkdichtheid – in juni zo groot mogelijk te maken.

De monarchie stond er in Groot Brittannië anno 1977 aanzienlijk florissanter voor dan nu, zo hebben alle Britse media deze week vastgesteld. Zelfs de ongearticuleerde walging uit de punkbeweging kon het jubileum destijds niet schaden; ook Johnny Rotten en zijn Sex Pistols (vanavond in archiefopnamen te zien) vormden geen bedreiging, maar een schilderachtig intermezzo.

Dezer dagen lijkt het imago van het Britse vorstenhuis echter vooral in het teken van de onverschilligheid te staan. Een paar weken geleden kwam Newsnight met een saillant voorbeeld van het gebrek aan enthousiasme: in een Londense wijk waar 25 jaar geleden dertig straatfeesten werden georganiseerd om het regeringsjubileum van Elizabeth te vieren, is tot dusver niet één vergunning aangevraagd om zoiets dit jaar te herhalen. Er is dus dwingend behoefte aan een charmeoffensief.

Intussen hebben de monarchie en de BBC nog wel enkele ijzers in het vuur om de stemming alsnog te doen omslaan. Zoals de rechtstreekse uitzending van een koninklijk popconcert op 3 juni in de tuin van Buckingham Palace, waarvoor Paul McCartney en Mick Jagger zijn uitgenodigd om voor het eerst samen op één podium te staan. Maar voor alle zekerheid zal de BBC ditmaal toch een iets kritischer toon aanslaan dan in 1977, wist de Sunday Telegraph deze week te melden. Het zou onverstandig zijn de gevoelens van het volk geheel te negeren.

Timewatch: Jubilee Day, BBC2, 22.00-22.50u.

    • Henk van Gelder