Borst verbiedt abortus op boot

De `abortusboot' krijgt geen vergunning om zwangerschappen af te breken. Dat schrijft minister Borst (Volksgezondheid) in een brief die zij vandaag zou versturen aan de stichting `Women on Waves', de initiatiefnemer van deze mobiele abortuskliniek. Borst volgt daarmee het oordeel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die is tot de conclusie gekomen dat `Women on Waves' niet kan voldoen aan alle eisen van de Wet afbreking zwangerschap.

`Women on Waves' wilde zwangerschappen afbreken in een als abortuskliniek ingerichte container. Door de container aan boord van een schip te hijsen en daarmee buiten de territoriale wateren te varen van landen waar abortus verboden is, kon de wetgeving in die landen worden omzeild. Op een Nederlands schip zou dan de Nederlandse wet gelden.

De container van `Women on Waves', ontworpen door kunstenaar Joep van Lieshout, ,,voldoet feitelijk wel aan de voorschriften'', stelt de Inspectie. Om twee redenen komt de Inspectie toch tot een negatief oordeel. `Women on Waves' kan niet garanderen dat er nazorg in een ziekenhuis beschikbaar is als de abortus niet goed verloopt. En de Inspectie kan haar controlerende taak niet uitvoeren wanneer de kliniek zich in het buitenland bevindt.

Dat `Women on Waves' de zwangerschappen maar op één manier wil beëindigen – door middel van de `abortuspil' – maakt voor de Inspectie geen verschil. De kans op complicaties, zoals bloedverlies, is daarbij volgens recent onderzoek 3,3 procent. Deskundige nacontrole en opvang moeten dan mogelijk zijn, aldus de Inspectie. Als de behandeling mislukt, moet alsnog een abortus door middel van `zuigcurettage' kunnen worden uitgevoerd.

Zowel de Inspectie als minister Borst zegt lof te hebben voor het werk van `Women on Waves'. Haar afwijzing, schrijft Borst, ,,neemt niet weg dat ik waardering heb voor een aantal activiteiten van uw stichting''. Vorig jaar voer de abortusboot onder grote belangstelling van politiek en media naar Ierland. Op verzoek van Ierse pro choice-activisten zag `Women on Waves' af van het uitvoeren van abortussen toen bekend werd dat de stichting geen vergunning had.

    • Jeroen van der Kris