Afghaanse onrust vergt troepen VS

De commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan, generaal Tommy Franks, heeft gisteren voor een speciale commissie van de Senaat gepleit voor het aanhouden van troepen in Afghanistan.

Volgens generaal Franks is stationering van Amerikaanse troepen in Afghanistan noodzakelijk ,,zolang hier en daar de aantoonbare dreiging aanwezig is van [de terreurgroep] Al-Qaeda of overgebleven overtuigde Talibaan''. Dat betekent echter niet dat de Verenigde Staten zullen deelnemen aan een permanente vredesmacht in Afghanistan. Wel zei Franks dat de Amerikaanse strijdkrachten zullen meewerken aan de vorming van een Afghaans leger.

De militaire commissie van de Senaat kreeg van Franks te horen dat de taken van het Amerikaanse leger in Afghanistan nog lang niet zijn volbracht. Zo zou in Afghanistan aangetroffen bewijsmateriaal aangaande de ontwikkeling van chemische, biologische en nucleaire wapens nog onvoldoende zijn uitgezocht. Voorts wees hij op de voortdurende dreiging van volhardende Talibaan en leden van Al-Qaeda die overal in het land zouden zijn ondergedoken. Amerikaanse troepen zijn derhalve nog steeds actief in het hele land.

Zo zijn volgens een lokale Afghaanse commandant gisteren tenminste zeven leden van de terreurgroep Al-Qaeda omgekomen bij een raketaanval door een onbemand vliegtuig van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Het bericht is nog niet door onafhankelijke bronnen bevestigd. Volgens de Afghaanse commandant zou sprake zijn van de dood van ten minste één prominent lid van Al-Qaeda.

Het nieuws van de aanval met het onbemande Predator-toestel komt op het moment dat George Tenet, de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst, scherp wordt gekritiseerd door het Congres. Verschillende Congresleden verwijten hem dat de inlichtingendienst niet het netwerk van terroristenleider Osama bin Laden is binnengedrongen. Tenet heeft die beschuldigingen zonder uitleg van de hand gewezen. Sinds het begin van de aanval op Afghanistan op 7 oktober zijn volgens Amerikaanse gegevens zeven prominente Al-Qaeda leiders gedood en drie gevangen genomen.

Ook elders in Afghanistan worden conflicten gemeld. In de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif zouden zeker zeshonderd gewapende Afghanen hebben geweigerd de stad te verlaten. Plannen van de Verenigde Naties om de stad evenals de Afghaanse hoofdstad Kabul vrij te maken van gewapende facties hebben tot dusver weinig resultaat. Politiefunctionarissen in Mazar-i-Sharif hebben de hulp van de huidige vice-minister van Defensie, de lokale strijdheer Abdul Rashid Dostum, ingeroepen. Die reist vandaag voor onderhandelingen naar de stad.

Factiestrijd in Afghanistan resulteerde vorige week in een twee daagse strijd in de stad Gardez. Bij die schermutselingen tussen verschillende Pathanen kwamen zeker zestig mensen om het leven.