Aantal visa voor bedevaart naar Mekka beperkt

Niet alle Nederlandse moslims die op bedevaart willen naar Mekka, krijgen dit jaar waarschijnlijk een visum. De regering van Saoedi-Arabië laat dit jaar minder bedevaartgangers toe, omdat zij de grote stroom bedevaartgangers niet kan huisvesten.

Moslims die de hadj, een van de vijf zuilen van de islam, willen verrichten krijgen dit jaar alleen een visum als ze van tevoren een verblijfplaats hebben geregeld via een door de ambassade erkende organisatie, en de gelovigen moeten in groepen van vijftig reizen.

A. Moumni van reisbureau Badr in Amsterdam vindt dat hij te laat over de beperkingen is ingelicht. ,,Op 11 januari kreeg ik een fax met de nieuwe regels, terwijl de eerste mensen al op 22 januari zouden vertrekken.'' Moumni heeft niet voor iedereen een visum kunnen regelen. ,,Normaal heb ik 550 boekingen. Dit jaar heb ik de helft moeten annuleren.'' Moumni zegt dat hij zelf voor de kosten moet opdraaien.

Grote moslimorganisaties als de Turkse Islamitische Stichting (TIS), Milli Görüs en de Marokkaanse Ummon zeggen geen last te ondervinden van de strengere eisen. TIS heeft zonder problemen alle 950 gelovigen op de heilige plaatsen kunnen krijgen. Ook de Marokkaanse gelovigen, ruim 2.000, kunnen de hadj maken. ,,De meesten zijn vertrokken op 26 januari. Van sommigen moesten we het vertrek twee dagen uitstellen om hun verblijf nog te regelen. Maar uiteindelijk is iedereen gegaan,'' zegt D. El-Boujoufi, vice-voorzitter van Ummon.

Volgens de woordvoerster van de ambassade moeten bedevaartgangers contact opnemen met de ambassade, voordat ze een reis boeken. ,,De regels kunnen elk jaar veranderen. Dit jaar werden de nieuwe regels op 1 januari bekend. Als mensen van tevoren hebben geboekt, is het hun eigen probleem.''

Volgens Celebrity Travel in Rotterdam boeken de meeste bedevaartgangers drie maanden voor vertrek. Een verblijfplaats regelen ze bij aankomst in Mekka.