WAT DOEN WE MET DE KINDEREN

Aanmonsteren

Wie in de kerstvakantie geen tijd had om zich als matroos aan te monsteren op een VOC-schip, kan van 9 t/m 24 februari alsnog de kneepjes van het vak leren van schipper Klump en zijn bemanning op het VOC-schip de Amsterdam in het Nederlands Scheepvaartmuseum. Met de kerst deden zich aan boord allerlei verrassingen voor. De schipper kwam in gevaar en ook was er een geheimzinnige brief. Wie weet, gebeurt dat weer en dan moeten de jonge matrozen hun uiterste best doen om zich uit deze penibele situatie te redden. Als je toch in het museum bent, dan is een bezoek aan de vaste collectie ook aardig en kan je oude objecten ontdekken: bijvoorbeeld de kaart waarmee de kapitein 400 jaar geleden zijn weg vond en het kanon waarmee hij vijanden afweerde. Of bezoek een van de tijdelijke tentoonstellingen, zoals de kinderexpositie Schateiland.

Piratenweken voor kinderen van 6 t/m 12 jaar van 9 t/m 24 febr in het Nederlands Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam. Aanmonsteren om 11u, 13u en 15u. Duur: 60 minuten. Open di t/m zo 10-17u. Tijdens schoolvakanties ook op maandag geopend. Toegang E4 voor kinderen van 6 tot 17 jaar, daarboven E7. Inl 020-5332234 of www.scheepvaartmuseum.nl. Res niet mogelijk.

Toveren

Kinderen verkleed als tovenaar of heks krijgen in de voorjaarsvakantie gratis toegang tot Natuurmuseum Brabant, want vanaf 9 februari is in het museum `Het Toverkabinet' geopend. In zijn werkkamer heeft de oude tovenaar een formule om jongens om te toveren tot tovenaars en meisjes tot heksen. Hij is even weg en dit is je kans. Wil jij ook tovenaar of heks worden? Ontcijfer de toverformule in het toverkabinet en in een kamer vol giftige brouwsels, uilenballen, kikkers, vleermuizen en addergespuis vind je aanwijzingen om de formule op te lossen. Heb je het magische woord gevonden, dan krijg je een verrassing.

Gratis toegang voor (verklede) kinderen van 9 t/m 24 febr tot het Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, Tilburg. `Het Toverkabinet' is nog te zien t/m 2 juni. Open di t/m vr van 10-17u en za en zo van 13-17u. Inl 013-5353935 of www.natuurmuseumbrabant.nl

Speuren

Dat prinses Máxima van tangomuziek houdt weten we sinds zaterdag, maar op wat voor andere muziek danst ze graag? Die vraag en nog veel meer `koninklijke kwesties' worden onthuld tijdens een koninklijke speurtocht voor kinderen van 8 tot 15 jaar op 12, 13 en 14 februari in het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht. Behalve de speurtocht naar allerlei koninklijke weetjes is er ook veel live muziek van automatische carillons, speeldozen, pianola's en straat-, kermis- en dansorgels tijdens de rondleidingen, ieder heel uur.

Oranjespeurneuzen op 12, 13, 14 febr om 13u30, 14u30 en 15u30 voor kinderen van 8 tot 15 jaar met een rondleiding langs de vaste museumcollectie in het Nationaal Museum voor Speelklok en Pierement, Buurkerkhof 10, Utrecht om 13u, 14u, 15u en 16u. Speurtocht en rondleiding duren ieder een uur. Open di-za 10-17u en zo 12-17u. Toegang kinderen van 4 t/m 12 jaar E4 (inclusief speurtocht en rondleiding), vanaf 13 jaar E6, MJK gratis. Inl 030-2312789 en www.museumspeelklok.nl

Beschilderen

Bij opgravingen van oude Griekse nederzettingen vinden archeologen vaak resten van huizen, vazen van aardewerk, sieraden en wapens. En elk voorwerp vertelt iets over hoe de Grieken zo'n 4000 jaar geleden leefden. Als je oude Griekse vazen bekijkt, dan ontdek je dat ze wijde kleren droegen, veel aan sport deden (alleen jongens en mannen), tikkertje speelden en liggend aten. Op 12 en 13 februari worden in het Utrechts Universiteitsmuseum eerst de Griekse vazen van dichtbij bekeken en daarna wordt er een drinkschaal van papiermaché gemaakt en beschilderd zoals de Grieken dat 4000 jaar geleden deden. Andere workshops: op 10 februari kunnen braakballen worden uitgeplozen en wordt er gekeken wat er zoal op het menu van de uil staat. En op 14 februari wordt er een camera obscura gemaakt en 15 februari een periscoop, een apparaat dat in een onderzeeër wordt gebruikt om boven water te kunnen kijken. Ook is er elke dag in de voorjaarsvakantie Jeugdlab: iedereen kan experimenteren met zien, ruiken en proeven. Vanaf 12u is er ook begeleiding in het lab.

Workshops voor kinderen van 5 t/m 12 jaar in het Utrechts Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106, Utrecht: 10 febr braakballen uitpluizen, 12 en 13 febr Griekse vazen maken en beschilderen, 14 febr camera obscura en 15 febr periscoop maken. De workshops zijn om 12u30, 14u en 15u30. Begeleiding voor kinderen onder de 9 jaar is verplicht. Toegang voor kinderen t/m 18 jaar E2 en vanaf 18 jaar E4, de workshops zijn gratis behalve voor de camera obscura, die kost E1,20 extra (voor de lens). Res 030-2538008. Open di-zo 11-17u.

Schrijven

In het schrijfatelier van het Scryption kan je 5000 jaar terug in de tijd. Als een echte Mesopotamiër ga je op reis naar de stad Babylon. Onder begeleiding wandel je door de stad en ontdekt alles over de geschiedenis van het schrift en de gebruiken van de Soemeriërs, de eerste bewoners van Mesopotamië. Daarna ga je zelf aan de slag en met een stylus (spijkerschriftpennetje) en leer je zelf het oude spijkerschrift schrijven.

Spijkerschrift in Babylonië op 10 febr om 14u30 in het schrijfatelier van het Scryption, Museum voor schriftelijke communicatie, Spoorlaan 434a, Tilburg. Kosten E1,80 inclusief de toegang tot het museum. Inl 013-5800821.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.