Voorkeur Theater

Marlene Dietrich

,,We waren zulke goede vrienden, m'n lichaam en ik,'' verzucht de diva in haar kleedkamer, ,,maar we zijn uit elkaar geraakt.'' Jasperina de Jong speelt de titelrol in de muzikale voorstelling Marlene Dietrich, die laat zien hoe de gelijknamige vedette op 67-jarige leeftijd haar leeftijd tracht te ontkennen en niettemin verlangend terugdenkt aan vroeger. Het script van de Engelse schrijfster Pam Gems, die ook Piaf maakte, is nogal schamel – het is weinig meer dan een excuus om de hoofdrolspeelster veel Dietrich-nummers te laten zingen. Daartoe heeft Jasperina de Jong haar grote vocale bereik ingeruild voor een stem in de laagste regionen, die veel bitterzoete herinneringen oproept. Ook in haar speelscènes – ter voorbereiding van het concert waarmee de voorstelling wordt afgesloten – trilt de tragiek mooi door, mede dankzij Doris Baaten die met veel gratie een luisterende assistente speelt.

Een musical kan Marlene Dietrich niet worden genoemd; eerder een kleinschalig toneelstuk waarin veel wordt gezongen bij de passende klanken van een mini-strijkje (piano, viool en bas). Dat er af en toe ook wat filmbeelden van de mannen uit haar verleden op de kleedkamermuur worden geprojecteerd, is overbodig – als de hoofdrolspeelster aan hen terugdenkt, zeggen haar smachtende blikken genoeg.

Op 7 febr Delft De Veste, 8 febr Alkmaar De Vest, 9 febr Hoorn Het Park, 12 febr Amstelveen Stadsschouwburg, 15 febr Almelo Theaterhotel, 16 febr Zaandam Zaantheater, 19 t/m 24 febr Amsterdam Nieuwe de la Mar.

Louis Couperus

Josée Ruiter speelt een zuiver en fijnzinnig portet van de romanschrijver Louis Couperus. Zij toont de complexiteit van zijn gevoelsleven. Voor alles maakt de actrice duidelijk dat Couperus de schrijfkunst nodig had omdat hij niet overweg kon met het gewone dagelijkse leven. Hij was een observator, een buitenstaander. In de gecomprimeerde vorm van deze voorstelling lijdt Couperus een tragisch leven.

8 febr Twee Hondjes Hellevoetsluis, 9 febr De Meervaart Amsterdam, 10 febr Rijswijkse Schouwburg Rijswijk, daarna tournee t/m 31 mei. Inl 070-3640249 of 020-4200440.

Abels eiland

Het Onafhankelijk Toneel speelt in het eigen theater in Rotterdam de familievoorstelling Abels Eiland, naar het kinderboek van William Steig. De verwaande Abel, een muis van stand, komt door een stormwind op een onbewoond eiland terecht en ontwikkelt zich tot een creatieve Robinson Crusoë. Deze reprise van de versie uit 1996, met nieuwe acteurs, is een kruising tussen toneelspel en live-gemaakte animatiefilm, met wollen speelgoedmuizen.

T/m 30 maart in Theater a/d Müllerpier, Rotterdam. Inl 010-4769029 of www.ot-rotterdam.nl.

En verder

Vreemde Vreemdgangers cabaret door Nilgün Yerli 8 febr Dordrecht Kunstmin, 9 febr Leeuwarden De Harmonie, 13 febr Amersfoort De Flint, 14 febr Spijkenisse De Stoep; Who's Afraid of Virginia Woolf? 8 febr Dokkum De IJsherberg, 9 febr Naaldwijk De Naald, 12 febr Laren Singer Theater, 13 febr Kampen Stadsgehoorzaal, 14 febr Zutphen De Hanzehof; Lied in de schemering 9, 10 febr Dordrecht Kunstmin, 14, 15 febr Breda Chassé Theater; Corolianus 8-9 febr Het Kruithuis, Groningen, 13 febr Lantaren Rotterdam; 14 febr 't Beest Goes.