Voorkeur Bioscopen

Nynke

Filmbiografie door Pieter Verhoeff van Sjoukje Bokma de Boer (1860-1939), die onder het pseudoniem Nynke fan Hichtum fenomenaal succesvolle kinderboeken schreef, volgt haar van de kennismaking met dichter en advocaat Pieter Jelles Troelstra tot de ontbinding van het huwelijk met de voorman van de SDAP. Mooi vormgegeven en gespeelde, traditionele speelfilm is grotendeels Fries gesproken en biedt ontroerend inzicht in een Nederlandse tragedie, over vrouwenonrecht en de vloek van het idealisme.

In meer dan 14 theaters.

Tussenland

Speelfilmdebuut van documentairemaakster Eugenie Jansen over de stroeve vriendschap tussen een oude Nederlandse man en een jonge Soedanese vluchteling, ergens in een dorp tussen de weilanden. Aan de hand van de vriendschap tussen de mannen, beiden door voortreffelijk geregisseerde amateurs gespeeld, vecht de film met de verschillen en de overeenkomsten tussen mensen uit verschillende culturen. Won een van de drie Tiger Awards op het International Film Festival Rotterdam.

In: Amsterdam The Movies. Nijmegen, Lux. Utrecht: 't Hoogt.

No Man's Land

Danis Tanovic (1969) maakte zijn speelfilmdebuut met No Man's Land over de oorlog in Bosnië die hij zelf als cameraman meemaakte. In No Man's Land, de adequate benaming voor de lege stellingen in een onbenoemd gebied in het voormalige Joegoslavië, zijn drie soldaten in een eigenaardige patstelling geraakt in een loopgraaf. De waanzin van de door Tanovic tot een soort Wachten op Godot ingedikte tragikomedie won vele prijzen sinds de film op het filmfestival van Cannes als eerste prijs een Gouden Palm voor het beste scenario kreeg. Een Golden Globe voor de beste buitenlandse film brengt een Oscarnominatie binnen bereik en tijdens het afgelopen Filmfestival Rotterdam kreeg de film de publieksprijs.

No Man's Land. Regie: Danis Tanovic. Met: Branco Duric, Rene Bitorajac, Katrin Cartlidge, Serge-Henri Valcke. In 8 bioscopen.

En verder

Italian For Beginners in meer dan 10 theaters; Discovery Of Heaven in meer dan 29 theaters; Familie Den Haag: Babylon. Amsterdam: Kriterion, De Uitkijk, Het Ketelhuis. Enschede: Concordia Cinema. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: Springhaver. Zwolle: Het Fraterhuis; La Pianiste Amsterdam: Rialto. Utrecht: 't Hoogt; Minoes in meer dan 103 theaters; Moulin Rouge Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso, The Movies. Leiden: Trianon. Maastricht: Ciné K.. Nijmegen: Lux. Utrecht: City/Movies.