Veel risicovol belegd

Beleggers hebben voor 200 miljoen euro in zogeheten niet geregistreerde groene instellingen (NGGI) belegd. Deze instellingen, die meestal in teakhoutprojecten beleggen, staan niet onder toezicht, waardoor ze grote risico's kunnen inhouden voor beleggers.

Dat heeft het Financieel Expertise Centrum (FEC), een samenwerkingsverband van onder meer justitie en de Stichting Toezicht Effectenverkeer, gisteren bekend gemaakt.

Tegen een aantal van deze beleggingsinstellingen is door de Economische Controle Dienst (ECD) strafrechtelijk onderzoek begonnen. Volgens het FEC zijn de voorgespiegelde rendementen van deze fondsen erg hoog, en dat nog wel op basis van ,,niet reeds behaalde resultaten''. De voorgespiegelde rendementen kunnen oplopen tot 25 procent.

Dit soort fondsen is gericht op zogenoemde individuele beleggingen en vallen daardoor niet onder het toezicht van de centrale bank. De Wet Toezicht Beleggingsfondsen heeft alleen betrekking op collectieve beleggingen.