Tussenkomst leger dreigt op Madagascar

De minister van Defensie van Madagascar heeft gisteren gedreigd met ingrijpen van het leger om te voorkomen dat het land door de politieke en sociale onrust ,,wordt geruïneerd''. De minister van Buitenlandse Zaken meent dat alleen internationale bemiddeling de rust op het eiland kan herstellen.

Madagascar is al sinds de presidentsverkiezingen van 16 december uiterst onrustig. Volgens de officiële cijfers kreeg oppositieleider Marc Ravalomanana bij de verkiezingen 46,21 procent van de stemmen en eindigde zijn tegenstander, de zittende president Didier Ratsiraka, op 40,89 procent van de stemmen. Omdat geen van beide kandidaten een absolute meerderheid had behaald, was derhalve een tweede ronde nodig, die aanvankelijk voor eind deze maand was uitgeschreven, maar die inmiddels wegens de onrust is opgeschort.

Ravalomanana vecht de officiële cijfers aan. Hij zegt op 16 december 52,15 procent van de stemmen te hebben gekregen en dus direct in de eerste ronde met een absolute meerderheid te hebben gewonnen. Tien dagen geleden zette hij zijn eis om als president te worden geïnstalleerd kracht bij door een grote algemene staking uit te roepen en zijn aanhangers op te roepen tot massademonstraties om Ratsiraka tot inbinden te dwingen. Sindsdien gaan in de hoofdstad Antananarivo dagelijks rond een half miljoen boze demonstranten de straat op. De algemene staking en acties met titels als `dode stad' leggen legt het land (en de economie) vrijwel volledig stil. Op spandoeken werd gisteren voor het eerst openlijk opgeroepen tot een staatsgreep ten gunste van Ravalomanana. Vandaag trokken opnieuw een half miljoen aanhangers van Ravalomanana door de straten van de hoofdstad.

Minister van Defensie Marcel Ranjeva zei gisteren op een persconferentie dat de strijdkrachten niet aan de zijlijn zullen blijven toezien hoe het land wordt geruïneerd. ,,We sturen een waarschuwing naar de aanstichters, de uitvoerders, de beulen, wie ze ook zijn en welke functie ze ook hebben, dat we onze taak zullen vervullen'', zo dreigde hij. Woordvoerders van het IMF zeiden gisteren dat de kwetsbare economie van Madagascar zich een dergelijke algemene staking niet lang kan permitteren. ,,Elke dag gaan duizenden banen verloren, en velen die hun baan behouden zullen geen loon kunnen krijgen als de normale activiteit snel niet wordt hervat'', aldus een IMF-woordvoerder. De economische schade van de algemene staking bedraagt rond tien miljoen dollar per dag; de schade zal binnenkort oplopen tot twaalf miljoen dollar per dag als de staking aanhoudt, aldus een IMF-vertegenwoordiger.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Ratsifandrihamanana kunnen Madagascarezen de crisis niet meer zelf oplossen.,,De wereldgemeenschap moet hier komen en zien wat er is gebeurd en met ons een oplossing vinden'', zo zei hij in een vraaggesprek.