Theo Maassen

Hoewel de Brabander Theo Maassen tot de top van het hedendaagse cabaret behoort, komt hij de laatste tijd vooral in het nieuws als filmacteur – hij speelde onder meer de verlegen journalist Tibbe in Minoes – en als crimineel.

Hij werd herhaaldelijk gearresteerd: wegens actievoeren tegen de walvisvangst op de Deense Faer⊘er-eilanden; vernielingen in eigen huis; en het tonen van zijn geslacht op de openbare weg. Hij werd veroordeeld tot vijfduizend gulden boete omdat hij tijdens een van zijn shows in de broek van een bezoekster graaide, ter illustratie van een verhaal over onhandig vingerende pubers. Zijn strafblad draagt bij aan het imago van gevaarlijke cabaretier die uitblinkt in het spelen van schoften en viezeriken.

Vorig jaar stal hij de UEFA-beker van PSV en kreeg daarvoor een taakstraf van twintig uur. Deze vulde hij met het spelen van benefietvoorstellingen die nu zijn uitgegroeid tot de langverwachte nieuwe show Functioneel Naakt – zijn eerste sinds 1998. Zijn producent houdt de speellijst goeddeels geheim omdat de theaters anders gek worden van de rinkelende telefoon. Bijna alle voorstellingen zijn toch al uitverkocht.

Functioneel Naakt, première 13 februari Diligentia, Den Haag. Inl (020) 626 0350 of www.grunfeld.nl.