Socialisten in Hongarije boycotten het parlement

De grootste oppositiepartij in Hongarije, de socialistische partij, boycot sinds gisteren het parlement en wil die boycot tot aan de verkiezingen van april volhouden.

De socialistische fractie liep dinsdagavond woedend het parlement uit. Aanleiding was een opmerking van premier Viktor Orbán tijdens een debat over de statuswet – de wet waarmee de regering de faciliteiten voor de Hongaarse minderheden in de buurlanden van Hongarije uitbreidt. De socialisten hebben voor de wet gestemd, maar ze hebben wel bezwaar tegen concessies die Orbán in onderhandelingen met de Roemeense regering heeft gedaan om de wet voor de Roemenen aanvaardbaar te maken.

Een van de socialistische parlementariërs meldde dat Orbán tijdens het debat – niet in de microfoon, maar voor zich uit of tegen een buurman – mompelde: ,,Het probleem is dat jullie verraders van de natie zijn.'' Die opmerking kwam bovenop een paar incidentele uitroepen met dezelfde strekking (`verraders!') tijdens het debat door parlementariërs van Orbáns partij Fidesz, en op tijdens het debat geuite verwijten, als zouden de socialisten de zaak van de natie verraden.

Voor de socialisten was dat aanleiding gisteren te besluiten het parlement tot de verkiezingen van april te mijden. ,,Het is duidelijk dat het werk van het parlement volstrekt zinloos is geworden. Fidesz en de premier zelf hebben het zaaien van haat en het verdelen van de natie in het hart van de verkiezingscampagne geplaatst'', aldus fractieleider Sándor Nagy. ,,De premier heeft zijn hoofd verloren. Door de oppositie voor verraders uit te maken heeft hij voor de haat gekozen.''

De socialistische afgevaardigde László Keller zei dat het nooit eerder is voorgekomen dat een premier een parlementariër voor verrader heeft uitgemaakt.

De parlementaire boycot van de socialisten is overigens eerder symbolisch dan van praktisch belang, aangezien er tot de verkiezingen nog maar één parlementaire zitting op de agenda staat, op 26 februari. Parlementaire commissies kunnen zonder socialistische leden voort; pas als andere oppositiepartijen als de Vrije Democraten – bondgenoten van de socialisten – zich bij de boycot aansluiten bestaat de kans dat er geen quorum meer is.

Premier Orbán ontkende gisteren niet de term `verrader' te hebben gebruikt. Maar die was niet in het kader van het debat gebezigd: ,,Geen enkele opmerking in die zin is tijdens de debatten gemaakt door mij of door enige parlementariër van de meerderheid. Ze is gemaakt buiten de debatten'', aldus de premier.