Rembrandt en Michelangelo op kunstbeurs

Een vroege tekening van Michelangelo (1475-1564), die vorig jaar werd ontdekt in de bibliotheek van Castle Howard in het Engelse Yorkshire, wordt aangeboden op de komende kunstbeurs TEFAF. Dat heeft de organisatie van de beurs, die van 8 tot en met 17 maart in Maastricht wordt gehouden, gisteren bekendgemaakt. Studie van een rouwende vrouw werd rond 1500 gemaakt en zat vastgelijmd in een album van verder vrij onbelangrijke tekeningen. Van Michelangelo zijn maar vier vergelijkbare vroege figuurstudies bekend. Deze bevinden zich alle in musea. Het kunstwerk bracht vorig jaar tijdens een veiling in Londen ongeveer 10,7 miljoen euro op en wordt op de TEFAF door de Londense handelaar Jean Luc Baroni aangeboden. Hij vraagt er ongeveer 13,1 miljoen euro voor.

Hoogtepunt van de beurs, waaraan ruim 200 handelaren meedoen, is het schilderij Minerva van Rembrandt dat voor 45 miljoen euro wordt aangeboden door de New Yorkse kunsthandelaar Naumann. Andere belangrijke werken in het aanbod zijn Korenveld met schoven van Van Gogh uit 1888, een recent herontdekt schilderij van de heilige Philippus door Anthony van Dijck, een zeldzaam geborduurd 17de-eeuws tafelkleed, twee goed bewaard gebleven mummiemaskers en enkele ontwerpen van Gerrit Rietveld.