Regering Moldavië door crisis getroffen

Moldavië, toch al geplaagd door een economische crisis, een felle ruzie met de oppositie en conflicten met buurland Roemenië, kampt sinds begin deze week met een regeringscrisis: de belangrijkste economische ministers zijn opgestapt of ontslagen.

Maandag diende vice-premier en minister van Economische Zaken Andrei Cucu zijn ontslag in. Gisteren meldde premier Vasile Târlev dat Cucu niet zelf was opgestapt, maar dat hij de laan was uitgestuurd, samen met onderminister van Economische Zaken Marian Lupu en de ambassadeur van Moldavië in Washington. Dit drietal heeft volgens de premier in de VS gelobbyd voor Transnistrië, de separatistische regio die zich van Moldavië heeft afgescheiden. Ze zouden bij Washington hebben aangedrongen op opheffing van protectionistische maatregelen om de export van Transnistrisch staal te bevorderen. Cucu ontkende dat onmiddellijk. Hij zei te zijn ontslagen als ,,zondebok'' voor de slechte staat van de economie. ,,Târlev heeft vanaf het begin een hekel aan me gehad, net als veel [communistische] parlementariërs.'' Alleen de voorspraak van de eveneens communistische president Voronin zou hem in het kabinet hebben gebracht.

Gisteren stapte een tweede sleutelfiguur in de regering van Târlev op: minister van Financiën Mihai Manoli diende zijn ontslag in. Hij was de belangrijkste niet-communist in de regering en de enige internationaal gerespecteerde financieel-economische specialist. Hij was in de regering de man die buitenlandse investeerders moest overtuigen dat ook communisten kunnen hervormen. Manoli heeft zich recentelijk al de kwaadheid van premier Târlev op de hals gehaald door te protesteren tegen plannen van de communisten om de sociale uitgaven te verhogen en door zijn kritiek op het ontslag van ambtenaren van de belastingdienst die aan de dijk werden gezet omdat ze te weinig geld binnenbrachten. Bovendien was Manoli tegen initiatieven van het door de communisten beheerste parlement en de regering om bedrijven tegemoetkoming op het gebied van belastingen te geven.

Het wegvallen van Manoli en Cucu belooft weinig goeds voor de toch al miserabel presterende Moldavische economie. Het IMF, dat eerder leningen aan Moldavië opschortte wegens gebrek aan vooruitgang bij het doorvoeren van economische hervormingen, waarschuwde deze week dat Moldavië voor de rente en aflossing van de buitenlandse schuld dit jaar 75 procent van zijn totale begroting kwijt is.

Intussen heeft de Raad van Europa de regering in Chisinau formeel om opheldering gevraagd over haar strafactie tegen de oppositionele christen-democratische partij. Die werd eind januari voor een maand verboden wegens dagelijkse protestdemonstraties tegen de invoering, door de regering, van het Russische als verplicht leervak op alle scholen. Volgens de Raad van Europa is de maatregel ondemocratisch. De Raad eist per 22 februari een uitleg van de Moldavische regering, die zelf zegt geheel volgens de grondwet te handelen.