Record aantal sporters op Spelen

Een record aantal deelnemers doet vanaf zaterdag mee aan de Olympische Spelen in Salt Lake City. In totaal hebben zich twee dagen voor de openingsceremonie 2531 atleten uit 77 landen geaccrediteerd. Dat zijn 355 sporters meer dan vier jaar geleden in Nagano. In Japan waren 72 landen vertegenwoordigd.

De groei van het aantal sporters komt door de uitbreiding van het olympische programma met tien wedstrijdonderdelen. Amerika heeft als gastland de grootste afvaardiging. Het team van de VS bestaat uit 211 deelnemers.

De Britse roeier Matthew Pinsent, drievoudig olympisch kampioen, is gekozen als IOC-lid. De Brit is een van de weinige nog actieve sporters in de organisatie. Hij was de vervanger van de Tsjechische speerwerper Jan Zelezny in de atletencommissie en werd al vrij snel naar voren geschoven voor het volwaardig IOC-lidmaatschap. Pinsent werd met 80 tegen 18 stemmen gekozen.

De internationale schaatsunie (ISU) heeft in Salt Lake City haar veto uitgesproken over de nieuwste klapschaats. Bij de schaats wordt het klapmechanisme bestuurd door een minicomputer die onder de schoen is aangebracht.

De ISU verbiedt de klapschaats op basis van haar reglement dat zegt dat elektronische hulpmiddelen verboden zijn.

Actiegroepen maken in Salt Lake City van de massale aanwezigheid van de media gebruik om hun protestgeluiden te laten klinken. De burgemeester van Salt Lake heeft al dertien demonstraties goedgekeurd. Op het actieprogramma staat onder meer een demonstratie van de National Alliance, die in de VS geldt als de grootste en actiefste neo-nazibeweging.