Pronk wist niet van scheurtje

De scheur in de kernreactor Petten is nooit aan de Tweede Kamer of aan de minister van VROM gemeld. Dat maakte minister Pronk (Milieu) vanmorgen in de Tweede Kamer bekend. Hij hoorde pas afgelopen vrijdag van de scheur. Zijn eigen Kernfysische Dienst was al jaren op de hoogte van de beschadiging, maar had die niet gemeld. Volgens Pronk bestond daartoe de afgelopen jaren ook geen verplichting. Dat is volgens hem nu anders.

De ministers Borst (Volksgezondheid) en Pronk (Milieu) hebben de Tweede Kamer vandaag per brief laten weten dat de reactor in Petten op 18 februari wordt stilgelegd. Dat is een reeds ruim van tevoren door de directie geplande shut down in verband met regulier onderhoud. Het besluit van deze bewindslieden is gebaseerd op een rapport van de Inspectie voor de Volksgezondheid, dat gisteren verscheen. Hierin adviseert de hoofdinspecteur de sluiting van de kernreactor tot begin volgende week uit te stellen om kankerpatiënten niet in problemen te brengen.

De fracties in de Tweede Kamer waren vanmorgen in verwarring over de verschillende besluiten en aankondigingen die beide bewindslieden in de afgelopen dagen hebben genomen. Minister Borst hield de Kamer voor dat ze afgelopen zondag in het televisieprogramma Buitenhof moest reageren op een beslissing van haar collega Pronk dat de reactor direct moest worden stilgelegd. Daartoe had hij via de eigen Kernfysisische Dienst ,,een dringend verzoek'' gedaan. Pronk was toen al op weg naar New York wegens werkzaamheden voor de Verenigde Naties.

Vanuit Petten werd maandag j.l. meegedeeld dat pas op vrijdag de achtste kon worden gestopt omdat eerst nog, in het kader van een onderozeksprogramma, een patiënt moest worden behandeld. ,,Ik ben daar direct mee akkoord mee gegaan'', aldus Pronk vanmorgen. Dat bracht de verschillende fracties nog meer in verwarring over de dringende noodzaak om van buitenaf in te grijpen. Pronk deelde ook mee hijzelf niet in kan grijpen: ,,Petten is Europees grondgebied, dat is jaren geleden zo geregeld''.

Volgens de Inspectie is de kerncentrale in Petten door het tijdelijke uitstel in staat ,,meer reserves'' aan te maken van diverse radioactieve stoffen. Volgens de bewindslieden kan bij een eventueel langere sluiting gebruik worden gemaakt van de isotopenproductie in het buitenland.

overzicht petten: www.nrc.nl