Powell: er is ander regime nodig in Irak

Er moet een ander regime aan de macht komen in Irak als Bagdad niet instemt met terugkeer van de wapeninspecteurs, en de VS zullen mogelijk alleen moeten handelen om dit teweeg te brengen.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, gisteren gezegd tegenover de commissie voor buitenlandse betrekkingen van het Huis van Afgevaardigden. Hij erkende daarmee dat er internationaal weinig neiging bestaat om de VS te steunen in een militaire actie tegen Irak in het kader van de campagne tegen terreur.

Powell zei dat president George Bush ,,de ernstigste reeks opties die men zich kan voorstellen'' overweegt tegen het bewind van president Saddam Hussein. Hij wilde geen details geven. ,,Wij kijken uit naar de dag waarop een democratische, representatieve regering die in vrede met zijn buren leeft, Irak terugbrengt in de familie van naties'', verklaarde hij.

Irak, dat vorige week met Iran en Noord-Korea door Bush werd ingedeeld bij zijn `As van het Kwaad', wordt door Washington beschuldigd van heimelijke pogingen massa-vernietigingswapens te ontwikkelen in afwezigheid van de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties, die in december 1998 het land verlieten. Irak heeft de VN recentelijk aangeboden ,,zonder voorwaarden vooraf'' over de kwestie te gaan praten. Maar Powell zei dat elk gesprek met Irak ,,heel kort'' moet zijn: het land moet de inspecteurs toelaten en verder valt er niets te bespreken. ,,Dit kwaadaardige regime moet de wereld bewijzen dat het niet het soort dingen doet waarvan wij het verdenken'', zei hij. Irak zelf meldde tegelijk erop te vertrouwen dat een ,,eerlijke oplossing'' zal worden bereikt, die opheffing van de VN-sancties omvat.

CIA-directeur George Tenet zei gisteren in de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten dat Irak nog steeds probeert kernwapens te ontwikkelen. Tenet zei ook dat Osama bin Ladens Al-Qaeda een ernstige bedreiging blijft, hoewel sinds 11 september bijna 1.000 van zijn aanhangers zijn opgepakt in meer dan 60 landen. De CIA heeft inmiddels talrijke terreuracties verijdeld, maar ,,ik moet herhalen, Al-Qaeda is niet vernietigd'', zei Tenet. Hij wees erop dat volgens in Afghanistan gevonden documenten Bin Laden is geïnteresseerd in verwerving van biologisch, chemische nucleaire en radiologische wapens.