Philips op zwaarste verlies uit historie

Philips heeft over het afgelopen jaar het zwaarste verlies uit zijn geschiedenis geleden. Maar topman G. Kleisterlee verwacht dat het elektronicaconcern dit jaar weer winst boekt.

Vanochtend maakte de vorig jaar aangetreden bestuursvoorzitter een verlies over 2001 bekend van 2,6 miljard euro. De omzet daalde met 15 procent tot 32,3 miljard euro. Vier van de zes divisies, waaronder de voorheen sterk winstgevende chip- en componentendivisie, belandden in de verliezen.

Over het vierde kwartaal van het vorige jaar bedroeg het verlies, inclusief bijzondere posten, 1,14 miljard euro. Philips kondigde aan de kosten verder omlaag te brengen. Het elektronicaconcern wil daartoe de komende maanden voor honderden miljoenen euro extra bezuinigen. ,,We moeten de kosten terugbrengen om onze toekomst zeker te stellen'', verklaarde financieel bestuurder J. Hommen vanochtend. Onlangs is het aantal medewerkers met 18.600 gedaald tot 189.000 mensen.

Dat Philips dit jaar weer winst zegt te verwachten, leverde positieve reacties bij beleggers op. Na een aanvankelijk verlies van 3 procent vanochtend stond de koers op de Amsterdamse beurs omstreeks het middaguur 0,7 procent hoger op 29,60 euro.

Het vorige recordverlies dateert van 1990 – 1,89 miljard euro – toen topman Timmer via de Operatie Centurion het concern van de ondergang redde. In 2000 werd inclusief alle meevallers (zoals de verkoop van automatiseringsdochter Origin) nog een recordwinst van 9,6 miljard euro geboekt.

Het verlies in het vierde kwartaal kwam vooral door forse afboekingen. Zo boekte Philips alleen al op zijn aandelenbelangen, zoals in het mediabedrijf Vivendi, 526 miljoen euro af. Dat is een gevolg van het slechte beursklimaat van dit moment. Zonder afboekingen en reorganisatielasten behaalde het concern in het vierde kwartaal een positief bedrijfsresultaat van 55 miljoen euro.

Philips stelt dat het ernstig is getroffen door ,,de economische teruggang in de telecommunicatie en computerindustrie. We zitten op de bodem of tegen de bodem van de cyclus aan'', zei bestuursvoorzitter Kleisterlee vanmorgen. Toch denkt het concern ,,snel te kunnen profiteren van marktherstel'', maar wanneer dit herstel precies intreedt blijft onduidelijk. Philips kondigde aan in de komende achttien maanden voor 1 miljard euro aan activiteiten verspreid over de hele wereld te zullen verkopen. Ook wil het nieuwe acquisities doen om ,,onze ambitieuze doelstellingen te realiseren'', aldus Kleisterlee.

philips: pagina 17