Parket Maastricht

,,We komen er bovenop, en meer dan dat.'' Na jaren negatieve publiciteit over het parket Maastricht kon hoofdofficier J. van Eck gisteren de eerste resultaten van ,,een geweldige inhaaloperatie'' bekendmaken. Het gaat nu een stuk beter met het parket dat in het nieuws kwam met affaires als het vervalsen van processen-verbaal en het gebruik van ongeoorloofde opsporingsmethoden.

Bovendien bleek vorig jaar bij een vergelijkend kwaliteitsonderzoek onder de 19 arrondissementsparketten Maastricht nagenoeg onderaan te bungelen. Zo duurde het lang voordat zaken op zitting kwamen. En het parket had organisatorische en personele problemen.

Met hulp van een organisatieadviseur is de professionaliteit verbeterd. ,,Er is ontzettend hard aan getrokken'', aldus de hoofdofficier tijdens de presentatie van het nieuwe jaarplan. ,,Inmiddels scoren wij op vier van de vijf vergelijkingspunten van vorig jaar beter dan het landelijk gemiddelde. Ik kan u dat met enige voldoening vertellen.''

Een landelijk vergelijkingslijstje wordt niet meer gemaakt, aldus Van Eck. ,,Maar ik kan u vertellen dat wij nu royaal bij de beste helft van de parketten horen. Dat zeg ik niet om te pochen, maar om de zaken eens op een rijtje te zetten.''