Opties Jan Hommen goed voor 10 miljoen

Financieel bestuurder Jan Hommen van Philips moet volgende week 480.000 opties uitoefenen die op dit moment samen bijna 10 miljoen euro waard zijn. Dit blijkt uit het jaarverslag dat het elektronicaconcern vanochtend heeft gepubliceerd.

De opties, die uiterlijk 13 februari moeten worden verzilverd, hebben een uitoefenprijs van 9,84 euro. Het aandeel Philips noteerde tegen het middaguur 28,72 euro, ruim 2 procent lager dan de slotkoers van gisteren. Voor de komende jaren kan Hommen nog eens 320.000 opties tegemoet zien, maar die zijn deels gekoppeld aan de resultaten en hebben een hogere uitoefenprijs (variërend van 16,41 tot 42,24 euro).

Uit het jaarverslag blijkt verder dat Hommen over het afgelopen jaar meer heeft verdiend dan zijn nieuwe `baas', bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee. Inclusief een bonus van 370.625 euro kwam de totale vergoeding van de financieel bestuurder uit op 1 miljoen euro. Kleisterlee, die op 1 mei vorig jaar aantrad als bestuursvoorzitter van Philips, kwam uit op 970.000 euro, hoewel zijn salaris met 721.775 euro circa 10 procent hoger lag dan dat van Hommen.

Kleisterlee kan vanaf volgende week 12.000 opties verzilveren die een uitoefenprijs hebben van 9,40 euro. Scheidend bestuursvoorzitter Cor Boonstra kreeg in zijn laatste vier maanden nog een bonus van 562.687 euro, zo blijkt uit het jaarverslag.

Het volledige bestuur, dat momenteel uit vier mensen bestaat, verdiende (salaris plus bonus) vorig jaar 5 miljoen euro, tegen 6 miljoen in 2000, maar toen waren zij met zijn zessen.